Bilim - Teknoloji Covid-19 geçirenlerde uzun vadede bunama gibi riskler artıyor
Paylaş
Covid-19 geçirenlerde uzun vadede bunama gibi riskler artıyor

Covid-19’un mental sağlığa etkisine ilişkin şu zamana kadar yapılmış en kapsamlı araştırma, hastalığı geçiren kişilerde uzun vadede bilinç bulanıklığı, bunama ve psikoz riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

The Guardian’da yer alan habere göre, 2020’den bu yana dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un nörolojik ve psikiyatrik sorunlarla bağlantısına ilişkin en kapsamlı araştırma, Lancet Psikiyatri Dergisi’nde yayımlandı. Covid-19 çıktığından bu yana dünya genelinde neredeyse 600 milyon kişinin enfekte olduğu salgında çok sayıda insanın daha sonra nörolojik ve psikiyatrik sorunlar yaşadığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Lancet’te yayımlanan araştırmanın bulguları için iki yıl boyunca kaydedilen 1.28 milyon Covid vakası incelendi. Oxford Üniversitesi’nde analizleri gerçekleştiren ekibe liderlik eden Dr. Max Taquet, “Bulgular Covid-19 geçiren kişilerde uzun vadeli mental ve beyin sağlığı sonuçlarına ışık tutuyor” dedi.

Bulgular, Covid-19 sonrası anksiyete ve depresyon riskinin arttığını gösterdi. Öte yandan bilinç bulanıklaşması riskinin özellikle 64 yaş üstü yetişkinlerde daha çok arttığı tespit edildi.