Bilim - Teknoloji DDR5 bellekler, daha yüksek bant genişliği sağlıyor
Paylaş
DDR5 bellekler, daha yüksek bant genişliği sağlıyor

DDR5 bellekler günümüzde daha yüksek bant genişliği ve frekanslar sağlayarak oyunları bir sonraki seviyeye taşıyor. XPG de daha sıkı zamanlama isteyenler için Lancer RGB DDR5 32 GB belleklerini kullanıma sundu. Onur Binay/posta.com.tr

DDR5, DDR4’ten daha yüksek bant genişliği ve potansiyel olarak daha düşük güç tüketimine sahip olduğundan önemli avantaja sahip. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle herkes için uygun bir seçenek olmayabilir. XPG Lancer RGB DDR5-5600, DDR5-4800 standardından daha yüksek frekansta çalıştığı için yüksek performanslı bir bellek ve iki adet 16 GB kapasiteli modülden oluşuyor. Kit, XMP 3.0'ı destekliyor, bu da onu yalnızca Intel Alder Lake yonga setleriyle uyumlu hale getiriyor. Bu kitler, ısı yayıcı üzerinde geometrik şekilli LED’lere ve zarif bir stile sahip.

Haberin Devamı

Modülün yüksekliği 40 mm. O nedenle kasanızdaki yüksekliğinden emin olmanız gerekiyor. Her modülün genişliği 8 mm, diğer kitlerde bu genellikle 7 mm olur. Bu, uçlar DIMM yuvalarına bakan AIO bloklarını kısıtlayabilir. Isı yayıcılar fırçalanmış alüminyum malzemeden yapılmış, bu da belleği soğutmak için fazlasıyla yeterli. DDR5 yazısı ise sol üst köşeye yakın bir yere yazılmış.

Bellek üzerindeki RGB aydınlatmasını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Buraya farklı efektler atayabilir ya da müzik modu aracılığıyla senkronize edebilirsiniz.  -Bunlar, ana kartınızın RGB kontrol yazılımı aracılığıyla yapılıyor. Kit, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusiaon 2.0, MSI Mystic Light Sync ve ASRock Polychrome Sync ile de uyumlu. Bellek, 5600 MHz hızına sahipken, çalışma voltajı 1.25 V, CAS süreleri ise 30, 40 şeklinde. Bu frekans için CAS gecikmeleri gayet uygun. XPG Lancer, Intel XMP 3.0 desteğiyle geliyor. Bu da onu UEFI (BIOS) içinde yapılandırmanın son derece kolay olduğu anlamına geliyor. Burada yapmanız gereken RAM modüllerinde bulunan XMP profilini etkinleştirmek.

Haberin Devamı

Bellek modülleri ayrı olarak satılsa da, bunları çift kanal modunda çalıştırırken kesinlikle sorun yaşamıyorsunuz. 32 GB RAM, Windows 11 ve Microsoft Edge’de 20 sekmenin çalıştığı bir iş akışında 9 GB’tan fazlasına ihtiyaç duymuyor. Oyunlar için de total kapasite yeterli. Benchmark tarafında bellek AIDA64’te 88 bin puan okuma, ortalama 79 bin yazma ve kopyalama hızlarına ulaşabiliyor. Gecikme süresi ise 69 nanosaniye. XPG, 3DMark Time Spy Extreme’de 6842, Cinebench R20’de ise 9951 puan almayı başardı. PCMark 10 testinden çıkan sonuç ise 8851.