Bilim - Teknoloji Dünya benzeri gezegenler bulmak düşündüğümüzden daha kolay olabilir
Paylaş
Dünya benzeri gezegenler bulmak düşündüğümüzden daha kolay olabilir

Yeni bir çalışma, Dünya benzeri gezegenlerin çok gençken uzayda tespit edilmelerinin daha kolay olabileceğini gösterdi. Kayalık dünyalar, kızılötesi teknoloji kullanılarak algılanabilecek kadar ısı yayan “magma okyanusları” olarak ortaya çıkıyor. Araştırmacılar ileride, Dünya benzeri olacak birçok yeni dünyayı kataloglayabileceklerini söyledi. Onur Binay/posta.com.tr

The Astrophysical Journal'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Dünya benzeri gezegenleri bulmak sanılanın aksine çok daha kolay olabilir. Araştırma, Güneş gibi yıldızların Samanyolu'nda daha önce düşünülenden daha bol olduğunu gösteren verilere dayanıyor. Gerçekten durum buysa, Dünya benzeri gezegenlerden çok fazla var demek.

Haberin Devamı

Güneş gibi yıldızlar kendi etraflarında bir sistem oluşturduklarında Dünya benzeri gezegenler sıvı magmanın tohumları olarak yolculuğuna başlıyor.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Richard Parker’a göre bu magma okyanusu gezegenleri, Güneş benzeri yıldızların yakınlarında tespit etmek daha kolay oluyor. Bu tip gezegenler o kadar çok sıcaklık yayıyorlar ki, bilim insanları yeni nesil kızıl ötesi teleskopları kullanarak onlardan gelen parlamayı gözlemleyebiliyorlar.

Bu 'genç Dünyalar' kendi enerjilerinin önemli bir kısmını ısı formunda yaydıkları için bunların yerini belirlemek daha kolay oluyor.

Parker, “Bu gezegenleri bulacağımız yerler, 100 milyon yaşından küçük genç yıldız grupları. Bununla birlikte, tipik olarak her biri sadece onlarca yıldız içeriyor ve daha önce her gruptaki tüm yıldızları bulup bulamadığımızı belirlemek zordu. Çünkü Samanyolu Galaksisi’nin arka planında kalıyorlar.” dedi.

Haberin Devamı

İyi haber şu ki, sonunda Dünya benzeri gezegenler haline gelecek olan büyük sıcak sıvı kaya parçaları bulmak biraz daha kolay olacak. Kötü haber mi? Dünya gibi gezegenlerin olgunlaşması ve soğuması milyarlarca yıl alıyor. Bunun da ötesinde, bir gezegenin doğru içeriğe sahip olması, yaşamını sürekli hale getirebilecek yörüngesel bir bölgede olabileceğinin garantisini de vermiyor.