Bilim - Teknoloji Genetiği değiştirilmiş köpekler hastalıklardan korunmak için ilk kez klonlandı
Paylaş
Genetiği değiştirilmiş köpekler hastalıklardan korunmak için ilk kez klonlandı

Genetiği değiştirilmiş beagle cinsi safkan köpekler ilk kez deri hücrelerinden klonlanarak oluşturuldu. Yeni teknik sayesinde genetik bozuklukların doğumdan önce ortadan kaldırılmasının ön açılıyor.

Pek çok safkan köpek, genetik çeşitlilik eksikliği nedeniyle kalp, deri, kemik ve göz sorunları gibi kalıtsal genetik koşullara eğilimli. Ancak yeni teknik, bozuklukların doğumdan önce ortadan kaldırılmasına izin verebilir.

Haberin Devamı

Güney Koreli biyoteknoloji şirketi ToolGen ve Chungnam Ulusal Üniversitesi köpeklerin genomlarından DJ-1 olarak bilinen belirli bir geni CRISPR tekniğini kullanarak çıkardı. DJ-1 geninin kanser, Parkinson, Alzheimer ve felç ile bağlantılı olduğu açıklandı. Klonlanmış köpekler şu an 22 aylık ve bir anormallikleri bulunmuyor.

Minik yavruların genomları kanser, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve felçle bağlantılı DJ-1 genini yok etmek için ayarlandı.

Araştırmacılar, köpeklerde genom düzenleme yönetimini uygulamanın programlarının ilk adımı olduğunu söyledi. ToolGen, çalışmanın temel amacının köpeklerdeki patojenik mutasyonları iyileştirmek olduğunu aktarırken ayrıca hayvanları iyileştirmek için gen tedavisi ürünleri üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı