Bilim - Teknoloji Gizemi çözmek için saatlerce kedi videosu izlediler
Paylaş
Gizemi çözmek için saatlerce kedi videosu izlediler

Hiç kedileriniz arasındaki oyunun fazla sertleştiğini düşünüp endişelendiğiniz oldu mu? Kediler bir araya geldiğinde, bazen sert ve taklalı bir oyunu, kavgadan ayırmak zor olabiliyor. Bilim insanları da bu gizemi çözebilmek için saatlerce kedi videosu izledi.

Scientific Reports'ta yayınlanan yeni bir çalışma, kedilerde oyun ve kavga arasındaki farkı araştırdı. Uzmanların amacı, herkesin gözlemleyebileceği basit davranışları inceleyerek oyun ve kavga arasındaki farkı ortaya çıkarmaktı. Bu önemli, çünkü bazı kavgaların sonucunda hayvanlar ve insanlar yaralanabiliyor.

Haberin Devamı

210 kedi arasındaki etkileşimi gösteren 105 video analiz eden araştırmacılar, kedi davranışlarının şifresini çözdüklerini ve aradaki farkı anlayabildiklerini düşünüyor. Bu izleme maratonundan çıkarılan sonuçlar, kedilerinin ne zaman şakacı bir şekilde didiştiğini ya da ciddi bir kavgaya tutuşmak üzere olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Çalışma, herkesin gözlemleyebileceği bariz davranışlara odaklanıyor. Uzmanlar bu araştırmanın, herkesin tanımlayabileceği kedi davranışlarına bilimsel bir yaklaşım uygulayan ilk çalışma olduğunu vurguluyor.

Araştırma, Slovakya'nın Košice kentindeki Veterinerlik ve Eczacılık Üniversitesi'nde veteriner hekim ve araştırmacı olan Noema Gajdoš-Kmecová tarafından yürütüldü. Gajdoš-Kmecová, kedileri çok seven ve sahiplenen biri olarak, birçok kedi sahibinin üzerinde düşündüğü bir soruyla ilgileniyordu: Kedilerim oynuyor mu yoksa kavga mı ediyor?

Haberin Devamı

Mashable Türkiye haberinin devamı için tıklayın...