Bilim - Teknoloji God of War: Ragnarök oyunseverlerle buluştu
Paylaş
God of War: Ragnarök oyunseverlerle buluştu

Thor, Kratos’un kapısını çaldıktan tam dört yıldır sonra o an artık geldi, çünkü Ragnarök yaklaşıyor. Savaş baltalarınızı yerinden çıkartın çünkü God of War Ragnarök, oyunseverlerle buluştu. Onur Binay/posta.com.tr

Bir önceki oyunu oynamayanlar için ufak bir özet geçmek gerekirse, Kratos, Atreus ile ölen eşi Faye’in küllerini en yüksek tepeden aşağı savurmuştu ve her şeyin bu kadar kolay biteceğini düşünmüştü. Ancak  Baldur’u öldürmek hem Odin’i hem de Baldur’un annesi Freya’yı adeta çıldırttı. İlk oyunun sonunda kapınızı çalan Thor da intikam için bekleyen kişilerden birisiydi.

Haberin Devamı

Gelelim günümüze, peki şimdi ne olacak? Baldur’u öldürmeniz Ragnarök’ü tetiklediği için üç yıl sürecek inanılmaz soğuk bir kış geçireceğiniz anlamına geliyor. Bu Fimbulwinter olarak da geçiyor. İskandinav mitolojisinde Ragnarök, her şeyin yıkımı ve yeniden doğuşu anlamına da geliyor. Bu öyle bir kış ki, kaos bıçakları bile bu soğuk atmosferi ısıtmaya yetmiyor. Santa Monica Studios bu tür detayları çok sevdiğini zaten bize ilk oyundan belli etmişti. Şimdi bunu çok daha farklı seviyelere taşımış. Ayrıca, oyun açık dünyada geçtiği için yan görevlere giderek oyun içi evrenin ve karakterlerin detaylarını çok daha derinlemesine öğrenebiliyorsunuz.

Karakterlere geldiğimizde ise oyun içinde en çok gördüğümüz karakterlerden ilki tabii ki de Kratos, Atreus ve sadık dostumuz Mimir. Kratos’a baktığımızda artık yılların verdiği yorgunluğu hissedebiliyorsunuz ama iş savaş alanına geldiğinde içindeki ateş hala çok genç. Atreus, tam ergenlik çağına gelmiş ve ilk oyundaki gibi yerinde duramıyor. Mimir ise her zamanki gibi çenesi düşük ama en bilge kişi konumunda. Ragnarök’da en sevilen yeniliklerden biri zaman zaman Atreus’u kontrol edebilmek. Kratos’un ağır kombolarından sonra Atreus’un hızı size mükemmel gelebilir. Ancak konu yakın dövüş olunca babası kadar iyi değil. İlk oyundaki baba-oğul çatışması artık yerini mitolojik bir savaşa bırakmış.

Haberin Devamı

Silah seçenekleriniz yine aynı, Leviathan Balta ve Kaos Bıçaklarını kullanabiliyoruz. Atreus ise yayını hem yakın dövüşte kullanabiliyor hem de ok atabiliyor. Silah ve yetenek geliştirme bölümünde de oldukça fazla seçeneğiniz var. Yakın dövüşte yeni bir yeteneği açtığınızda ve onu bir süre kullandığınızda tekrar geliştirip daha fazla hasar verebiliyorsunuz. Ayrıca, topladığınız ham maddeler ile silahlarınızı ve zırhınızı güçlendirebiliyorsunuz. Açık dünya olduğu için loot yapmaya çıkmalısınız çünkü çok güzel olaylarla karşılaşabilirsiniz.

Yetenek ağacındaki özellikler yükseltilebiliyor, burada Bronz, gümüş ve altın olarak üç farklı seviyesi var. Bunlar yetenekleri kullandıkça daha da gelişiyor ve bunun sonucunda yeni gelen bir geliştirme olan Nazarlıkları takabiliyorsunuz. Yeteneklere ekstra hasar, koruma veya sersemletme nazarlığı ekleyebilirsiniz. Bunların dışında ilk oyundan hatırladığınız zırhlarınızı ya da silahlarınızı özelleştirebiliyorsunuz. Ekleyeceğiniz özelleştirmeler ile dolum sürelerini kısaltabiliyor, savunmayı arttırabiliyor ya da anlık kuvvet artması gibi seçenekleri ekleyebiliyorsunuz. Eğer yan görevleri yapıp harita içinde sürekli loot yaparsanız gelişiminizi hızlandırabilir ve oyundan daha fazla zevk alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diyar diyar dolaştığınız için hem yan görevler hem de bu görevleri yaparken karşılaştığınız düşman çeşitliliği epey artmış. Soğuk bir diyarda kaos kılıçları ile düşman doğrarken sıcak bir yere geçtiğinizde Leviathan baltanız ile düşmanları dondurmanız gerekiyor. Burada çevresel faktörler de dahil edilmiş, yani düşmanlara dev bir taşı ya da ağacı fırlatabiliyorsunuz. Yakın dövüş mekaniği ilk başta size kendini tekrar ediyor gibi görünebilir, ancak geliştirmeler yapıp seviye atladıkça oyun çok daha akıcı hale geliyor.

Haberin Devamı

Görsel anlamda şu ana kadar PlayStation 5’te en güzel görünen oyun denebilir. Santa Monica Studios burada gerçekten iyi bir iş çıkarmış ve bunu muazzam grafikler ve optimizasyon ile geliştirmiş. Oyun, grafik ve performans modu olmak üzere iki farklı modla ile geliyor. Burada mimikler, patlamalar, çevre modellemesi, karakter detayları, atmosfer vs. hepsi gerçekten mükemmel duruyor. İlk oyundaki gibi burada da ara sahne olmaması, yani her şeyin oyun içi grafiklerle ilerlemesi de çok iyi olmuş.