Bilim - Teknoloji Google çalışanı: Gizli Pencere gerçekten de gizli değil
Paylaş
Google çalışanı: Gizli Pencere gerçekten de gizli değil

Google’daki gizli pencere, kişilere tamamen gizlilik getirmiyor. Google bu konu hakkında, “Etkinliğiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinden, işvereninizden veya okulunuzdan ya da internet servis sağlayıcınızdan gizlenmez” açıklamasını yaptı.

Google Chrome’daki gizli pencere (Incognito), size internette takılırken girdiğiniz siteleri, göz atma geçmişinizi, çerezleri, site verilerini veya formlara girilen bilgileri kaydetmiyor. Şirket konu hakkında, “Gizli modda, tarama geçmişinizin, çerezlerinizin, site verilerinizin veya formlara girdiğiniz bilgilerin hiçbiri cihazınıza kaydedilmez. Bu, etkinliğinizin Chrome tarayıcı geçmişinizde görünmeyeceği, yani cihazınızın diğer kullanıcılarının etkinliğinizi göremeyeceği anlamına gelir. Web siteleri sizi yeni bir kullanıcı olarak görür ve oturum açmadığınız sürece kim olduğunuzu bilemez” diyor.

Haberin Devamı

Ancak gizli pencereyi kullanmak kişilere tamamen gizlilik sağlamıyor. Google konu hakkında, “etkinliğiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinden, işvereninizden veya okulunuzdan ya da internet servis sağlayıcınızdan gizlenmez” açıklamasında bulunuyor. Uzun zamandır firmanın gizli pencere kullanımı gerçekten tamamen gizli hale getirmesi isteniyor ve bunu Google çalışanları da dile getiriyor.

Kısa süre önce Google pazarlama şefi Lorraine Twohill’in şirketin CEO’su Sundar Pichai‘ye doğrudan bir e-posta göndererek, “Gizli Pencere / Incognito Modunun gerçekten gizli hale getirmesi” gerektiğini söyledi. Twohill, hizmetin gerçekte gizli olmaması nedeniyle Google’ın “bulanık bir dil” kullanmak zorunda kaldığını ve bunun da tüketicilerin şirketin hizmetlerine olan güvenini zedeleyebileceğini savundu. Ortaya çıkan bazı belgeler, Google çalışanlarının 2018 yılında “Incognito” ismini ve “Spy Guy” simgesinin kullanımını eleştirdiğini de gösterdi.

Haberin Devamı

 Incognito Modu için hazırlanan simge, Google çalışanları tarafından dahi bir casus olarak görülüyor. Bunun ise aslında sistemin oluşturulma mantığı özelinde böyle olmaması gerekiyor.

Google’ın gizli pencere üzerinden yapılan takip için en az 5 milyar dolarlık bir ceza ödemesi bekleniyor. Bu davanın nasıl sonuçlanacağı belli değil.