Bilim - Teknoloji Google’a 85 milyon dolarlık ceza kesildi
Paylaş
Google’a 85 milyon dolarlık ceza kesildi

Google, 2020'de Android kullanıcılarını yasa dışı takip ettiği gerekçesiyle mahkemeye çıkmıştı. Şirket şimdiyse Arizona eyalet mahkemesi tarafından 85 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Google, Android kullanıcılarını takip ettiği iddiasıyla 2020'de mahkemeye çıkmıştı. O dönem şirket yetkililerinin bile cevapsız kaldığı davada nihayet karara varıldı.

Haberin Devamı

Android kullanıcıları yasa dışı takip eden Google, 2020 tarihli dava sonucunda 85 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. ABD merkezli teknoloji devi, bu karar kapsamında Arizona'ya yüklü miktardaki bu cezayı ödeyecek.

Google, kullanıcılar konumu kapatsa bile Android cihazları yine de takip ediyordu. Bu iddia sonrasında açılan davada Arizona eyaletinin Tüketici Dolandırıcılık Yasasını ihlal ettiği belirlendi. O dönem Google'ın kendi çalışanları bile, gizlilik konusunda karamsardı ve şirketin verileri izleyebilmesi için bazı ince ayarlar yapılabildiğini söylemişti.

Açılan davaya karşı Google, Arizona eyalet mahkemesinden eyalet tüketici yasasının iddia edilen sahtekarlığın bir reklam veya satışla ilişkilendirilmesinin bağlantısı olmadığını savunarak davanın reddedilmesini istedi. Hakim ise bu talep karşısında Google'ı geri çevirdi.

Haberin Devamı

85 milyon dolarlık cezaya çarptırılan Google, bireysel kullanıcı başına ödediği en büyük miktarı ödemek zorunda kalacak. Konuyla ilgili Arizona Başsavcısı, “Hiçbir varlığın, hatta büyük teknoloji şirketlerinin bile kanunların üstünde olmadığını kanıtlayan bu tarihi anlaşmadan gurur duyuyorum” dedi.