Bilim - Teknoloji Kamera lensine gelen ışıklar matte box ile kontrol edilebiliyor
Paylaş
Kamera lensine gelen ışıklar matte box ile kontrol edilebiliyor

SmallRig, güneş veya diğer ışıkların kamera lensinde parlama yapmasını önlemek ve ekrandaki görüntüleri kontrol etme amacıyla mini Matte Box Pro’yu geliştirdi. Onur Binay/posta.com.tr

Bir kameraman, projelerini hayata geçirmek için kullanabilecek birçok araca sahip. Bunlardan biri de Matte Box’lar. Türkçe'ye çevrildiğinde Matte Box, karanlık kutu anlamı da geliyor. Bunu kullanmak, film yapımcılarına ya da içerik üreticilerine, merceğe giren ışık miktarı üzerinde daha fazla kontrol sağlaması için belirli düzeyde imkanlar veriyor. SmallRig’in geliştirdiği Mini Matte Box Pro da başta güneş olmak üzere pek çok ışığın yarattığı parlamayı kesebiliyor. Böylece ekrandaki görüntüleri daha kolay kontrol edebiliyorsunuz. Diğer yandan bu kutular, lensinizi düşme ve çarpmalardan koruyabiliyor.

Haberin Devamı

Üzerindeki yuvalar aracılığıyla lensin önüne hızlı bir şekilde monte edilebilen Mini Matte Box Pro, aynı anda birden fazla geçmeli filtreyi destekleyen iki adet 4 x 5,65 filtre tepsisiyle geliyor. Hafif karbon fiber malzemeden üretilen ünite taşınabilir yapıda, ağırlığı ise 368 gram. Karbon fiber üst kanat 180 derece açılabiliyor, yan kanatları da yine ışığı engellemek içi 40 derece uzayabiliyor. Bu sayede tepeden gelen ışık engelleniyor. Normal yan kanatlar ise yuvalar aracılığıyla kutuya veya filtre tablasına takılabiliyor, bunları da ışığı engellemek için 180 derece açabilirsiniz.  Kanatlar ayarlandığında geniş açılı lenslerde bile kenar kararmasının önüne geçiliyor. Ancak ikiden fazla filtre tepsisi takıldığında üst kanat kapatılamıyor.

Haberin Devamı

Matte Box, birçok adaptör halkasıyla beraber geliyor, bu nedenle çoğu lensle uyumlu. Normal filtrelerin burada kullanabilmesi için lens adaptörlerine dişler de eklenmiş. Bu sayede, 92,5 mm'ye kadar dairesel filtreler (CPL ve ND dahil) hızlı bir şekilde sökülüp takılabiliyor. Dış çapı 92,5 mm'den fazla olan yuvarlak filtreler ise kutuya monte edilemiyor. Lensi sabitlemek ve sallanmayı önlemek için 15 mm LWS Rod desteği ayrı olarak sunuluyor. Kutu ve adaptör halkalarını saklamak için kutudan bir de çanta çıkıyor.