Bilim - Teknoloji Kuzey Kutbu'ndaki sıcaklıklar, küresel ısınma oranından daha hızlı artıyor
Paylaş
Kuzey Kutbu'ndaki sıcaklıklar, küresel ısınma oranından daha hızlı artıyor

Küresel ısınma ile ilgili yapılan bir araştırma, Kuzey Kutbu'ndaki sıcaklıkların mevcut küresel ısınma oranlarından 4 kat daha hızlı bir şekilde arttığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, sıcaklık artışı analizlerinde çoğu iklim modelinin son 50 yılda kaçırdığı iki sıçrama bulduklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda araştırmacı olarak görev yapan Petr Chylek, "30 yıl, iklim değişikliğini temsil için düşünülen asgari süre. Ancak biz bu zaman aralığını 21 yıla indirdik. Arktik amplifikasyon indeksinin düzgün bir şekilde arttığını ortaya koyan önceki araştırmaların aksine, bu daha küçük zaman ölçeğinde biri 1986'da diğeri 1999'da olmak üzere iki farklı nokta gözlemledik" dedi.

Araştırmada kullanılan söz konusu amplifikasyon indeksi, 21 yıllık Kuzey Kutbu sıcaklık eğiliminin 21 yıllık küresel sıcaklık eğilimine oranı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, Arktik amplifikasyon indeksinin 2000'li yıllarda 4'ten büyük olduğunu, yani küresel ortalamadan dört kat daha hızlı olduğunu ve son 22 yılda ortaya çıkan verilerin, önceki araştırmaların 30 ila 40 yıllık zaman aralıklarını kullanarak belirlediğinden çok daha hızlı olduğunu keşfetti. Önceki çalışmalar, Kuzey Kutbu'ndaki ısınma hızının küresel ısınma hızından 2 veya 3 kat daha fazla olduğunu tespit etmişti.

Haberin Devamı

Birleştirilmiş Model Karşılaştırma Projesi kapsamında kullanılan 39 iklim değişikliği modeli üzerinde çalışan Chylek, "1986'da gerçekleşen ilk adımı atmosferdeki artan karbondioksit ve diğer kirletici konsantrasyonlarına bağladık, çünkü incelediğimiz birkaç model bunu doğruluyor. Ancak 1999'daki ikinci adımın iklim değişkenliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz çünkü hiçbir model buradaki ikinci adımı yeniden üretemez" ifadelerini kullandı.