Bilim - Teknoloji Mahkemeler dijital ortama taşındı! Türkiye'de ilk kez e-duruşma yapıldı
Paylaş
Mahkemeler dijital ortama taşındı! Türkiye'de ilk kez e-duruşma yapıldı

Adalet Bakanlığı duruşma sistemini hayata geçiriyor. Yeni sistemle avukatlar bulundukları yerden taraf oldukları hukuk mahkemelerindeki duruşmalara videokonferansla katılabilecek. E-duruşmanın ilk testi bugün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da katıldığı temsili bir duruşmayla yapıldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, duruşmalara UYAP üzerinden görüntülü konuşma yöntemiyle bağlanılmasını sağlayacak olan e-duruşma uygulamasının test programına katıldı.

Haberin Devamı

Yazılımı tamamen Adalet Bakanlığı mühendislerince yapılan e-duruşma sisteminde avukatlar elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra e-duruşmaya katılabilecek.

Avukatların videokonferans ile bağlandıktan sonra bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından duruşma başlayacak. E-duruşmada yüz tarama ve parmak izi gibi güvenlik önlemlerinin ileriki aşamalarda sisteme eklenmesi planlanıyor.

E-duruşmanın ilk testi bugün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da katıldığı temsili bir duruşmayla yapıldı.