Bilim - Teknoloji Meta, düşünceleri okuyup konuşmaya döken yapay zeka geliştirdi
Paylaş
Meta, düşünceleri okuyup konuşmaya döken yapay zeka geliştirdi

Meta, beyin aktivitesini çözmek, düşünceleri okumak ve bunları konuşmaya dönüştürmek için bir yapay zeka geliştirdi. 

Meta tarafından yayınlanan blog yazısına göre, şu anda düşünce çözümleme doğruluğu %73'e ulaştı. Yeni yapay zeka teknolojisi, insanların düşündüğü kelimeleri ve cümleleri yakalayabilecek ve yeniden üretebilecek.

Haberin Devamı

Üç saniyelik beyin aktivitesinden elde edilen sonuçlara göre yapay zeka, 793 kelimelik bir kelime dağarcığından yüzde 73'e kadar doğrulukla konuşma bölümlerinin kodunu çözebildi.

Araştırmacılar özellikle harici sensörlerle elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) kullandı. Öğrenme sürecinde yapay zeka, katılımcıların beyinlerinin belirli sloganlara, cümlelere veya uzun metinlere nasıl tepki verdiğini kaydetti. Sistem daha sonra yanıtın özellikle güçlü olduğu kelimeleri vurguluyor ve bunlardan bir 'sözlük' derledi. Meta, ayrıca İngilizce ve Felemenkçe sesli kitaplar ve 169 sağlıklı gönüllünün 150 saatten ses fazla kaydından yararlandı.

Sistem şu ana kadar en yaygın sözcüklerden yaklaşık 800'ünü analiz etmeyi başardı. İlerde bu sistemin daha da gelişeceğine inanılıyor.

Haberin Devamı