Bilim - Teknoloji NASA ilk Ay görevini kısa süreliğine iptal etti
Paylaş
NASA ilk Ay görevini kısa süreliğine iptal etti

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis misyonları kapsamındaki Ay'a yapılacak ilk yolculuğu yaşanan teknik aksaklıklardan sonra ertelediğini açıkladı.

Artemis I misyonuyla NASA'nın Space Launch System - SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) olarak bilinen uzay aracı, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak.

Haberin Devamı

SLS, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden dün yerel saatle 08:33'te (Türkiye saatiyle 15:33) fırlatılması planlanmıştı.

Ancak fırlatma aracı SLS'e sıvı hidrojen yakıtı yüklemesi sırasında sorunlar yaşandı. NASA, yaklaşık 4 saat sürmesi planlanan yakıt doldurma operasyonu sırasında sızıntı yaşandığını ancak operasyonun yaklaşık yarım saatlik beklemeden sonra devam ettiğini açıkladı.

Bunun ardından 3 numaralı motorda yaşanan bazı sorunlar nedeniyle NASA'nın yerel saatle 6:30'da (TSİ 13:30) canlı yayının planlandığı gibi başlayamadığı açıklandı. Bunun yerine operasyonel güncellemeler paylaşıldı.

NASA'nın geri sayım saati 40 dakikada durduruldu. Ajans bunun, hidrojen ekibi uçuş direktörüne bilgi verirken yaşanan 10 dakikalık bir duraksama olduğunu açıkladı ancak yarım saatten uzun sürdü.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre mühendis ekibi dört motorun hepsinde eşit sıcaklığı sağlayamadı. Sorunu çözmek için çalışmalar yapıldı ancak daha fazla zamana ihtiyaç var. BBC'ye konuşan NASA astronotu Stan Love, yaşanan teknik sorunların, "özellikle yepyeni bir uzay aracının ilk uçuşu için çok yaygın olduğunu" söyledi.

Unreal Engine 5’li GTA 4 Remake nasıl görünüyor? Rockstar, halihazırda GTA 6 üzerinde çalışıyor. Bir GTA 4 hayranı oyunun Unreal Engine 5’te nasıl görüneceğini ortaya koydu.