Bilim - Teknoloji Neden dizüstü bilgisayarda cep telefonundan daha fazla yalan söylüyoruz?
Paylaş
Neden dizüstü bilgisayarda cep telefonundan daha fazla yalan söylüyoruz?

Kullandığımız teknolojik cihaza bağlı olarak başkalarıyla iletişim kurma biçimimiz değişebiliyor.

Yeni bir araştırma, insanların dizüstü bilgisayarda çalışırken yalan söyleme olasılığının cep telefonuna kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bunun nedenlerinden biri, insanların dizüstü bilgisayarları profesyonel yaşamlarıyla, cep telefonlarını ise kişisel yaşamlarıyla ilişkilendirmeleri.

Haberin Devamı

İlk aşamada, 137 yüksek lisans öğrencisi bir pazarlık deneyine katıldı. Katılımcılardan bir dizüstü bilgisayar ya da cep telefonu kullanarak rastgele atanan bir alıcıya, hayali bir para fonunu paylaşmak üzere teklif mail’i göndermeleri istendi.

Teklifi yapanlar para miktarının 125 dolar olduğunu biliyordu; e-postaların alıcıları ise para miktarının 5 ila 200 dolar arasında olduğunu düşünüyordu.

Teklifi yapan kişiler daha sonra aşağıdaki e-postayı gönderdi: “Size teklif ettiğim miktar __ $'dır. Toplam miktar ___ $’dır.” Alıcı teklifi kabul ederse, her iki taraf da ödeme alıyordu.

Çalışma, teklifi yaparken dizüstü bilgisayar kullanan kişilerin, aynı teklifi cep telefonuyla yapanlara kıyasla para miktarını önemli ölçüde daha az söylediğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Mashable Türkiye haberinin devamı için tıklayın...