Bilim - Teknoloji Ölümsüzlük çağı
Paylaş
Ölümsüzlük çağı

Milyarderler insan ömrünü uzatan ve ölümsüzlük üzerine çalışan teknolojilere yatırım yapıyor. ‘Yaşlanma salgınını’ durduracak aşı, imkansız değil.

Dünyanın en zengin insanları, 100 yaşına kadar yaşamayı ve hatta yaşlanmayı durdurmayı vadeden çalışmalara para yağdırıyor. Utrecht Üniversitesi’nde yaşlanma üzerine çalışan Christopher Wareham, bu yönde bir gelişmenin insanlığın hayrına olmayacağına dair uyardı. Wareham, “Şu anda her türden mevcut eşitsizlik şiddetlenecektir. Ömürleri uzayan milyarderlerin servetleri de katlanacak, siyasi etkileri de o ölçüde artacaktır” dedi. Bilim insanlarının yaşlanmanın nedenlerini artık daha iyi anladıklarını ve hücre yenileme aşıları, hücreleri onaran haplar gibi çözümlere odaklandığına dikkat çekti. Son dönemde yaşlanma karşıtı teknolojiler adına kaydedilen gelişmeler şöyle:

Haberin Devamı
  • Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmalara göre 38 ve 53 yaş aralığındaki insanların cilt hücreleri başarıyla yeniden programlandı. Yani, hücrelerin 30 yıl daha gençleşmesi yakın gelecekte sağlanabilir. Bu yöntem, hücrelere zarar vermeden biyolojik saati geri sarmada başarılı oldu. Hatta yaşlı hücrelerde kaybolan bazı işlevler de kısmen geri yüklenebilecek.
  • Yaş bilimciler tarafından ‘devrim niteliğinde’ görülen bir diğer tedavi ise ‘senolitikler’. Yani, insan vücudundaki yaşlı hücreleri öldürerek, yaşlanmayı durdurmayı ve yavaşlatmayı hedefleyen bir grup ilaç tedavisi. Bu hücreler insanlar yaşlandıkça kanser ve diğer hastalıklara karşı daha dayanıksız olmamızda rol oynuyor. Hayvanlar üzerindeki deneylerde bu hücrelerin çıkarılması sağlandı. Mayo Clinic tarafından kurulan ve Jeff Bezos’un da yatırım yaptığı bir şirket, sadece bu teknoloji üzerine çalışıyor.
  • Oxford’lu bilim adamı Andrew Steele, vücuttaki ‘zombi hücreleri’ yok eden ilaçların 10 yıl içinde piyasada olacağını öngörüyor. Bu hücrelerin yaşlandıkça doku ve organların bozulmasında etkili olduğu biliniyor.

*Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un (58) Rus girişimci Yuri Milner ile birlikte ‘hücre yenileme programı’ üzerinde çalışan bir biyoteknoloji şirketine yatırım yaptığı biliniyor.

*Google'ın 49 yaşındaki kurucuları Larry Page ve Sergey Brin de 100 yaşın üstünde yaşamı mümkün kılan teknoloji geliştiren şirketlere yatırım yapıyor.

*Bill Gates (67), Richard Branson (67) ve Michael Bloomberg (80) insan ömrünün uzatılmasını araştıran şirketlere para yatıran diğer milyarderler.