Bilim - Teknoloji Siber korsanlar dünyanın en gelişmiş teleskoplarından birini hack’ledi
Paylaş
Siber korsanlar dünyanın en gelişmiş teleskoplarından birini hack’ledi

Şili'deki ALMA (Atacama Large Millimeter Array) Gözlemevi, hacker’ların saldırısına uğradı. Bunun ardından web sitesi çevrimdışına ve tüm gözlemler ise askıya alındı.

2013'te faaliyetlerine başlayan ALMA teleskobunun hack’lendiği açıklandı. ALMA ekibi, teleskobun hack’lendiğini 2 Kasım günü açıkladı. Hack olayının 29 Ekim Cumartesi günü gerçekleştiği paylaşıldı. Teleskop, hack olayının ardından gözlem yapamamaya başladı. Alma teleskobu, tarihin ilk kara delik fotoğrafının çekilmesinde kullanılan teleskoplardan biriydi.

Haberin Devamı

Şili And Dağları'nda deniz seviyesinden 4.8 km yüksekte bir platoda yer alan ALMA, dünyanın en güçlü ve gelişmiş radyo teleskoplarından biri. Özellikle ALMA, dünya çapındaki radyo gözlemevlerini Event Horizon Teleskopu oluşturmak için birbirine bağlayan ortak bir çabayla 2019'da bir kara deliğin ilk görüntüsünün alınmasına yardımcı oldu.

ALMA ekibi konu hakkında Twitter’dan, “ALMA Hizmetleri Siber Saldırıdan Etkilendi| Şili'deki ALMA gözlemevi, 29 Ekim Cumartesi saat 06:14'te bilgisayar sistemlerinde bir siber saldırıya uğradı ve astronomik gözlemleri ve kamu web sitesini askıya alınmak zorunda kaldı. “Gözlemevinde sınırlı e-posta hizmetleri vardı. Tehdit kontrol altına alındı ve uzmanlarımız etkilenen sistemleri geri yüklemek için çok çalışıyor. Saldırı, ALMA antenlerini veya herhangi bir bilimsel veriyi tehlikeye atmadı. Olayın doğası göz önüne alındığında, düzenli faaliyetlere dönüş için bir tarih tahmin etmek henüz mümkün değildir. ALMA ortaklığı genelindeki destek için minnettarız ve kurtarma çabalarından kaynaklanan rahatsızlıklar için özür dileriz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Paylaşılan resmi açıklamada hack olayının açıklama öncesinde kontrol altına alındığı belirtilirken, operasyonel faaliyetlerin normale dönüp dönmediği hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.