Bilim - Teknoloji SSD alanında Gen 4 standardı giderek yaygınlaşıyor
Paylaş
SSD alanında Gen 4 standardı giderek yaygınlaşıyor

Western Digital’in SN770 SSD'si, PCIe 4.0 veri yolu üzerinden 5,15 GB/sn'ye kadar aktarım hızı ve 800 bin rastgele IOPS değerleriyle hem oyuncular hem de içerik üreticiler için kullanıma sunuldu. Onur Binay/posta.com.tr

Pek çok kişi SATA SSD'leri ve hatta birkaçı geleneksel sabit diskleri kullanırken, çoğu masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar artık PCIe NVMe teknolojisine geçti. Bunlar küçük form faktörü, yüksek hızlar ve daha yüksek güç verimliliğini sunuyor. Buna ek SSD üreticileri, ürünlerini farklı kılmak için burada Gen 4 standardını benimsedi. WD Black SN770 de sırasıyla 5.150MB/sn ve 4.900MB/sn okuma ve yazma hızları sunuyor.

Haberin Devamı

SN770'in formu rakipleri ile aynı. Üst tarafta, solda NAND paketi ve onu çevreleyen birkaç ayrı parça ile kontrolör sağda yer alıyor. Alt kısımda görünür bileşen yok. Burada soğutucu da yok. Mimari olarak SN770, bir PCIe 4.0 veri yolu üzerinden NVMe 1.4 kullanarak bilgisayarınızla iletişim kuruyor ve 112 katmanlı TLC NAND flaş kullanıyor. HMB (Bilgisayar Bellek Tamponu) yaklaşımıyla ilgili bir sorun nedeniyle bu SSD, PS5 ile kullanılamıyor.

1TB’lık SSD, sırasıyla 5.150MB/sn ve 4.900MB/sn okuma ve yazma hızları sunuyor. Aynı zamanda 1 TB sürücü yalnızca 600 TBW sunuyor. SSD, bir oyun moduna da sahip. Bunu WD Dashboard uygulamasını kullanarak etkinleştirebilirsiniz. CrystalDiskMark 8.0.4'ü kullanarak, varsayılan profili ve 32GiB dosya boyutunu kullanarak 5.189MB/sn okuma ve 4.909MB/sn yazma hızları görebilirsiniz. SN770'in tek olumsuz yanı RAM arabelleği ve SLC önbelleği dolduğunda, performansın biraz düşme eğilimi göstermesi.

Haberin Devamı

 Tipik olarak SLC önbellekte alan kullanımı, normal depolamanın üç katı kadar yer kaplıyor, dolayısıyla 300 GB'lık alanınız kaldıysa, SLC önbelleği siz 100 GB yazana kadar iyi çalışıyor. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra, önbelleğe yazılan alan normal kullanıma dönüştürülüyor ve olası önbellek alanı geri kazanılıyor. Bu kurtarma oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve sürücü daha sonra başka bir büyük yazmayı kabul etmeye hazır hale geliyor.