Bilim - Teknoloji The Last of Us Part I, PlayStation 5’e geldi
Paylaş
The Last of Us Part I, PlayStation 5’e geldi

The Last of Us serisi kuşkusuz en ikonik video oyun serilerinden birisi ve yakın zamanda dizisi de gelecek. Sony de bu seriyi yeni jenerasyona getirmeye karar verdi. Play Station 3 ile hayatımıza giren The Last of Us yıllar sonra PlayStation 5’e geldi. Onur Binay/posta.com.tr

Hikayeyi bilmeyen oyuncular için ufak bir özet geçelim; The Last of Us, insanları zombiye dönüştüren bir hastalığın patlak vermesiyle başlayan post-apokaliptik evrende geçen bir hayatta kalma oyunu. Oyun PlayStation 5’te hikaye ve oynanış olarak aynı olsa da görüntü anlamında çok değiştiği için hissettirdiği duygular da çok farklı oluyor. Joel’un yüzündeki kırışıklıklar ya da Ellie’nin mimiklerinin daha iyi görünmesi gerçekten bir remake oynadığınızı hissettiriyor. PS3’ten PS4’e geçildiğinde devasa farklılıklar yoktu ama burada görsel anlamda büyük farklılıklar var.

Haberin Devamı

Orijinal hikayeye herhangi bir ekleme ya da çıkarılma yapılmadı, aynı şekilde aktarımı yapıldı. Diyaloglar, ara geçişler ve karakterler yine aynı. Hikaye akışının değiştirilmemesi gayet normal çünkü burada zaten beğenilen bir hikaye vardı. Değiştirilse daha büyük problem olabilirdi. Burada amaç, oyunun DNA’sını değiştirmeden PlayStation 5 ile eşleştirmesini yapmaktı ki Naughty Dog bunu iyi bir şekilde başardı.

Oyun, remake diye geçse de aslında bütün bir oyunun yeniden yapıldığını söylenebilir. Her ne kadar hikaye ve karakterler aynı olsa da oyunun geçtiği evren tamamıyla yeniden modellendi. Yeni aydınlatmalar, ses efektleri, bina modellemeleri ve en önemlisi karakter modellemeleri yapıldı ki bunlar uzun zaman alan işlemler. 2013 yılında çıkan The Last of Us ile günümüz teknolojisiyle geliştirilen versiyonu yan yana koyduğunuzda teknolojinin ne kadar ilerlediğini görebilirsiniz. PlayStation 5’te her şey çok daha gerçekçi görünüyor, özellikle de karakterlerin yüzleri.

Haberin Devamı

Görsel geliştirmenin yanı sıra yapay zeka kısmında da önemli geliştirmeler yapıldı. Özellikle 2013 yılında çıktığında bu konu hakkında negatif yorumlar alınmıştı. Düşmanlar önünden geçtiğinizde sizi görmüyordu, zombiler sizi duymuyordu vs.  Naughty Dog, bu konudaki yorumları dinledi ve bunları geliştirdi. Zombilerin normalde çok zeki olması beklenmez ama burada en ufak sesten yerinizi bulabiliyorlar ya da normal insanlar ise sizi gölgenizden bulabiliyor. Yansımalara ve seslere çok dikkat etmenizde fayda var. Diğer geliştirmelerden birisi ise DualSense desteği oldu. The Last of Us gibi hayatta kalma oyunlarında bu özelliğin gelmesi oyuna daha gerçekçi bir hava katıyor. Ellie’nin oku ile yayınızı gerdiğinizde ağırlaşan tetik tuşu ya da sağlığınızı tazelediğinizde bunun sertleşmesi güzel detaylar olmuş.