Bilim - Teknoloji Thunderbolt 5 ne kadar hızlı olacak?
Paylaş
Thunderbolt 5 ne kadar hızlı olacak?

Intel, yeni nesil Thunderbolt 5 teknolojisinin 80 Gbps hıza sahip olacağını doğruladı. Yapılan sunumda Intel, yeni Thunderbolt 5’in hızı dışında herhangi bir ek özelliğini göstermedi.

Eski Intel yöneticisi Gregory Bryant tarafından yayınlanan kareler, Thunderbolt 5’in Darbe Genlik Modülasyonu tekniğini kullanarak 80 Gbps’ye ulaştığını gösterdi.

Haberin Devamı

80 Gb/sn hız, yakın zamanda duyurulan ve aynı zamanda çift bağlantı modunda 80 Gb/sn’ye ulaşabilen USB4 Sürüm 2.0 ile aynı. Her iki standardın da USB-C konektörleri kullandığı ve aşağı yukarı aynı özelliklere sahip olduğu düşünüldüğünde, Intel’in Thunderbolt 5’i nasıl ayrıştırdığını görmek ilginç olacak.

Thunderbolt, harici depolamadan harici GPU’lara kadar her şeyi mümkün hâle getiren yüksek bant genişlikli veri aktarımlarında çok önemli hale geldi. Son yıllarda piyasaya sürülen bilgisayarların çoğu, özellikle dizüstü bilgisayarlar, Apple işlemcili Mac’ler de dahil olmak üzere Thunderbolt bağlantı noktalarını içeriyor.

2020’de çıkan en son sürüm olan Thunderbolt 4, Thunderbolt 3’e göre bir dizi yükseltme sunuyor. Buna birden fazla 4K ekran desteği ve artırılmış PCIe bant genişliği de dahil.

Haberin Devamı

Intel Thunderbolt 5’in çıkışı için henüz bir takvim paylaşmadı.