Bilim - Teknoloji Elon Musk'ın kararı şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı
Paylaş
Elon Musk'ın kararı şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı

Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk’ın ücretli Twitter Blue üyelerine ‘mavi tik’ verme kararı sonrasında yaşanan ‘taklit hesap’ manipülasyonu büyük şirketlere milyonlarca dolara mal oldu. Twitter Blue üyeliği olan hesaplara mavi tik verilmesi sonucu savunma şirketi veya ilaç şirketi hesabı gibi davranan sahte hesaplardan atılan Tweet'ler borsada ciddi kayıplara yol açtı. Kayıpların ardından hizmet geri çekildi. Musk'ın şirketin kârını artırma amaçlı Twitter Blue üyeliği üzerinden mavi tik vermesi, onaylı hesap anlayışının gerçek amacına tamamen aykırı!

Selen Serdaroğlu / Posta.com.tr | Elon Musk’ın sosyal medya platformu Twitter’ı satın almasından sonra attığı adımlar dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak Twitter Blue adlı yeni ücretli abonelik paketini hizmete sunan Musk, kullanıcıların aylık 7.99 dolar karşılığında ‘mavi tik’ olarak da bilinen ‘onaylanmış hesap’ rozetlerine sahip olabileceğini duyurmuştu. Bu sayede Twitter Blue üyeliği alan birçok kullanıcı ‘mavi tik’ sahibi oldu.

Haberin Devamı

Ancak bu hizmetin verilmesinin ardından beklenen oldu ve Elon Musk’ın Twitter Blue üyelerine ‘mavi tik’ verme uygulaması sonrasında yaşanan ‘taklit hesap’ manipülasyonu büyük şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı. Ayda 7,99 dolara alınabilen Twitter Blue üyeliği şu an sadece Amerika Birleşik Devletleri ve 4 farklı ülkede kullanılabiliyor.

Musk'ın kararıyla Cadılar Bayramı'ndaki şekerler gibi dağıtılan Twitter Blue üyeliği alan kullanıcılar arasındaki bazı kötü niyetli kullanıcılar dünyaca ünlü şirketlerin ve tanınmış kişilerin sahte hesaplarını taklit etmeye başladı. 

MAVİ TİK NEDİR?

Elon Musk Twitter'ı satın almadan önce mavi tik uygulamasının amacı, halka mal olmuş ünlü isimlerin (yazarlar, gazeteciler, sanatçılar) veya markaların, büyük şirketlerin bu tik işareti ile Twitter tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmış gerçek hesabı olduğunu anlatmak amaçlıydı.

Haberin Devamı

Bu, Twitter'ın da açıklamaları arasında yer alıyor.

Twitter'daki mavi Onay rozeti, kamu menfaatini ilgilendiren bir hesabın orijinal olduğunun bilinmesini sağlar. Mavi rozet alabilmeniz için hesabınızın orijinal, tanınmış ve aktif olması gerekir.

Twitter mavi onay rozetinin platformdaki kullanıcılar arasında güveni teşvik etmek ve sürdürmek amacıyla olduğunu belirtiyor ve onaylanmak için Twitter'da kimliğinizi doğrulamanız gerektiğini belirtiyor. Hesabınızın kategorisine bağlı olarak da kimliğinizi onaylamak için bazı doğrulama şartları istiyor.

  • Resmî internet sitesi: Size (veya kuruluşunuza) ve Twitter hesabınıza referans veren resmî web sitesinin bağlantısını sağlayın. Kişiler için, web sitesinin sahibi olan kuruluş, Twitter'da Onaylanmış olmalıdır.
  • Kimlik onaylama: Sürücü Belgesi veya Pasaport gibi geçerli bir resmî kimlik belgesinin fotoğrafını sağlayın. Bu gereklilik; şirketler, markalar veya kuruluşlar için değil, kişiler için geçerlidir.
  • Resmî e-posta adresi: Seçtiğiniz tanınmışlık kategorisiyle ilgili bir etki alanı adıyla resmî bir e-posta adresi sağlayın. Kişiler için, etki alanının ilişkili olduğu kuruluş, Twitter'da Onaylanmış olmalıdır.

TWITTER BLUE SİSTEMİ MAVİ TİK'İN GERÇEK AMACINA AYKIRI

Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams tarafından 2006 yılında kurulan ve kullanıcıların çok uzun zamandır içinde olduğu bu platform, belli alışkanlıklara sahip. Dolayısıyla kullanıcılar mavi tikli bir hesap gördüğünde bu hesabın Twitter tarafından elle kontrol edilip mavi tik aldığını düşünüyor. Çünkü mavi tik'in amaçlarından biri zaten popüler isimlerin, şirketlerin, "lovemark" haline gelmiş markaların taklit edilmesini, farklı ticari veya siyasi amaçlar için kullanılmasını önlemek. 

Bu anlamda Musk'ın şirketin kârını artırma amaçlı yaptığı bu uygulama; Twitter Blue üyeliği üzerinden mavi tik verme, mavi tik anlayışının gerçek amacına tamamen aykırı.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 89'U YENİ YÖNETİMDEN MEMNUN DEĞİL


Twitter'ın satışının ardından Musk'ın aldığı agresif kararlar, şirkette ciddi işten çıkarma gibi durumlardan dolayı, Twitter'ın kendi çalışanları bile Twitter'ın iyiye gideceğinden şüpheli.

Kullanıcıların anonim kaldıkları iş yeri forumu Blind üzerinden yapılan bir ankete göre, Twitter çalışanları Elon Musk'a güvenmiyor. Buna göre çalışanların yüzde 89'u, Elon Musk yönetimindeki Twitter'ın başarılı olacağına inanmıyor. 442 doğrulanmış Twitter çalışanını kapsayan ankete göre Twitter'da çalışmayı ailelerine veya arkadaşlarına tavsiye edenlerin oranı ise yüzde 2'de kaldı.

Bu gibi haberlere bakıldığında, şirket içinde mavi tik verirken doğru bir onay mekanizması olmasını beklemek de biraz iyimser bir bakış açısı gibi kalıyor.

Gelelim Twitter'da Twitter Blue üyeliği olanlara mavi tik işareti verilmesinin ardından Amerikan borsasında işlem gören dünyaca ünlü büyük şirketlerin milyonlarca dolar zarara uğramasının detaylarına...

Haberin Devamı

En göze çarpan dünyaca ünlü bir savunma sanayii şirketi.

SAHTE HESAPTAN, 'ABD, İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN'DA SİLAH SATMAYACAĞIZ' AÇIKLAMASI YAPILDI

F-16, F-35 gibi savaş uçaklarının üreticisi Lockheed Martin’in sahte hesabından atılan tweet sonrası şirket hisseleri borsada yüzde 5’lerin üzerinde değer kaybetti. Dünyaca ünlü savunma şirketinin sahte hesabından atılan tweet'te, şirket tarafından ABD, Suudi Arabistan ve İsrail’e silah satışının durdurulma kararı alındığı duyurulmuştu.

“KONU MİLYON DOLARLAR”

Yaşanan olaylar hakkında İHA muhabiri Utku Şimşek'e değerlendirmelerde bulunan Teknoloji Editörü Ozancan Sadık Kubilay, taklit hesapların mavi tik alması sonrasında yaşanan olayların milyonlarca dolarlık kayıplara yol açtığına vurgu yaptı.

“Bir savunma şirketi olan Lockheed Martin’in taklit hesabı ‘Amerika, Suudi Arabistan ve İsrail’e silah satışını durdurduk’ diye bir tweet attı. Sonrasında bu açıklamadan dolayı şirket hisselerinde borsada yüzde 5’lik bir kayıp yaşandı. Bu oldukça büyük bir yıkım."

Haberin Devamı

Ardından bir ilaç şirketi için yapılan paylaşım da yine taklit bir hesaptan yapıldı ancak bu da onaylı bir hesaptı.

Mavi tikli sahte ilaç şirketi hesabından‘insülin ilaçları artık ücretsiz’ gibi bir tweet atıldı. Bunun hemen ardından şirketin borsadaki hisselerinde yüzde 3’ün üzerinde bir kayıp yaşandı. Yüzdelik rakamları küçük görünse de günün sonunda bu oranlar milyonlarca dolar anlamına geliyor. 

“BUNLAR TWITTER’IN DEĞİL ELON MUSK’IN POLİTİKALARI”

Yaşanan olayların ardından Twitter Blue üyelerine mavi tik satışının durduruldu. Kubilay, “Bu yaşanan olaylardan sonra Elon Musk yönetimindeki Twitter, 11 Kasım itibarıyla Twitter Blue üzerinden ‘mavi tik’ satışını durdurdu. Aynı zamanda bu mavi tiki alanların hesaplarından da mavi tiki kaldırdı.

Aktif bir Twitter kullanıcısı olan Kubilay da mavi tik özelliğinin para ile satılmasının işin doğasına aykırı olduğunu düşünüyor.

Özellikle onaylanmış rozetlerin para ile satış konusunun işin doğasına aykırı bir hareket olduğunu düşünüyorum. Çünkü onaylanmış rozetler zaten kamuoyuna etki eden isimlere verilen ya da kamuoyuna bir içerik üreten kişilere verilen bir şeyken, bunun para ile satılması önemli zararlara yol açabiliyor. 'Bu hizmet nasıl bir dönüşüme uğramalı' derseniz de benim düşüncem, insanlar mavi tik almak istediklerinde şartların biraz daha gevşetilmesi en doğru karar olabilir. Bakalım Twitter önümüzdeki günlerde nasıl bir yenilikle karşımıza çıkacak ve dünyada ses getirecek. Aslında karşımıza çıkan şey Twitter’ın değil Elon Musk’ın politikaları.