Bilim - Teknoloji Uluslararası Uzay İstasyonu'na ortak uçuşlar başlıyor
Paylaş
Uluslararası Uzay İstasyonu'na ortak uçuşlar başlıyor

ABD ve Rusya, aralarındaki ilişkiler Ukrayna'nın işgali nedeniyle Soğuk Savaş'tan bu yana en kötü durumdayken, birbirlerinin astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşımak için anlaşmaya vardı.

Nasa ve Rus uzay ajansı Roscosmos ortak uçuş planlarını cuma günü açıkladı. Karar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putun; ABD karşıtı söylemleriyle sıkça gündeme gelen Roscosmos direktörü Dmitri Rogozin'i görevden alıp yerine başbakan yardımcısı ve eski savunma bakanı Yuri Borisov'u getirdikten sonra açıklandı.

Haberin Devamı

Anlaşma kapsamında ABD'li astronot Frank Rubio, Eylül ayında Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin ile Kazakistan'dan fırlatılacak bir Soyuz roketi ile Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek. Aynı ay içinde tek aktif Rus kadın kozmonot Anna Kikina da iki ABD'li ve bir Japon astronot ile birlikte SpaceX Crew Dragon'la Florida'dan yolculuk edecek.

İki tarafın da konuyla ilgili yayımladığı açıklamalarda Rogozin'in görevden alınmasıyla ilgili bir ifade yer almadı. Eski Roscosmos lideri daha önce "Uzay İstasyonu'nu yörüngeden çıkarıp ABD'ye veya Avrupa'ya çarptırma tehdidinde bulunmuştu.