Bilim - Teknoloji Videolardaki senkronize sorunu için geliştirmeler yapıldı
Paylaş
Videolardaki senkronize sorunu için geliştirmeler yapıldı

Birden fazla kamera ile çekim yapanlar ve post prodüksiyon aşamasında kaynakların senkronizasyonun sorun yaşayanlar için Tentacle, Sync E adlı ses kayıt cihazını geliştirdi. Buna ek Tentacle Sync'in yeni Track E'si ise küçük bir ses kaydedici görevi görüyor. Onur Binay/posta.com.tr

Tentacle Sync E mkII, Bluetooth üzerinden zaman kodu senkronizasyonu sunan, ses ve video materyallerinizin hızlı ve kolay senkronizasyonu için geliştirilmiş bir çözüm. Cihaz, sert plastik malzemeden yapılmış ve sadece 30 gram ağırlığına rağmen sağlam yapıda. Üzerinde dahili bir ekran yok ama tüm işlemleri mobil uygulaması üzerinde kolayca yapabilirsiniz. Cihazın önünde dahili mikrofon, yanında açma kapama tuşu, alt kısımda 3.5 mm kulak jakı ve iki adet LED, üstünde ise USB C portu var.

Haberin Devamı

Sync E mkII, kullanıcılara yeniden şarj edilmeleri gerekmeden önce 50 saate kadar sürekli çalışma süresi sağlayan yerleşik Lityum Polimer pille geliyor. Cihazın pili değiştirilebiliyor. Bluetooth 5’e sahip olduğundan çalışma aralığı da iyi. Burada 115 metrelik bir menziliniz var. Cihazın kullanımı ise oldukça basit. Kurulumunu yapıp, kameraya bağladıktan sonra kameraların aynı fps’te olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Burada yeşil ve kırmızı olmak üzere iki farklı çalışma modu var. Açma tuşuna kısa süre basıp kırmızıda bırakırsanız eşleşme; yeşil ışık yanan kadar basılı tutarsanız senkronlu çalışma modu açılıyor.

Eşleşme için Android ya da iOS cihazlarınıza Tentacle Setup uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamadan bağlanmak istediğiniz cihazın üstüne basıp, telefonu onun üstüne getirdiğinizde hemen eşleşiyor. Bunun ardından uygulamada hangi cihazı seçerseniz onun üzerinde mavi ışık yanıyor. İki kamera arasında Timecode’ları eşlemek için uygulamadan Sync’e basıp, fps değerini ve zaman olarak kaçtan başlamasını istediğinizi seçiyorsunuz. Sistemin çalıştığını sesin kameranın sol kanalından geldiğinden ve timecode’un sıfırlandığından anlayabilirsiniz. Yaptığınız çekimleri bir araya getirmek için Mac’te Tentacle Sync Studio; Windows için de Tentacle Timecode Tool'u bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Tentacle Sync'in yeni Track E'si ise küçük bir ses kaydedici görevi görüyor. Cihaz, dahili bir mikro SD karta kayıt yapabiliyor. Bu da bir analog veya dijital radyo sinyalinin iletilmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Track E, Sync E ile senkronize edilebiliyor. Bu kombinasyonla, farklı cihazlardan alınan sesleri kolayca eşleyebilirsiniz. Android ve iOS için Tentacle uygulamasıyla, Track E'yi kolayca kurup, kontrol edebilirsiniz. Geleneksel olarak ses cihazları 16 veya 24 bit sabit noktalı ses kaydeder, Track E ise 32 bit kayan noktalı ses kaydedebiliyor. 32 bitlik kayan dosyada bitler, normal sabit noktalı kayıtlardan farklı olarak kullanılır. Bu da büyük ölçüde artan dinamik aralık ile sonuçlanır. Dahil edilen mikrofon, 50 Hz - 20 bin Hz frekans tepkisine sahip. Buna ek kendinize ait herhangi bir yaka mikrofonuyla da uyumlu.

Haberin Devamı