Bilim - Teknoloji Yaban hayatını akıllı telefonla ölümsüzleştirdi
Paylaş
Yaban hayatını akıllı telefonla ölümsüzleştirdi

Çocukluk çağında izlediği belgesel filmlerin etkisiyle yaban hayatına ilgi duymaya başlayan Mustafa Aslan, yaptığı son fotoğraf turunda 35 günde 15 bin km yol yaptı ve Türkiye’nin doğal güzelliklerini akıllı telefonuyla ölümsüzleştirdi. Onur Binay/posta.com.tr

Doğa ve yaban hayat fotoğrafçılığı popüler bir fotoğrafçılık türü. İlkokul yıllarında akranlarının aksine çizgi film yerine belgesel filmler izlemeyi tercih eden Mustafa Aslan, ilk fotoğraflarını babasının yurt dışından getirdiği filmli fotoğraf makinesiyle çekmeye başladı. Aslan, profesyonel yaban hayatı fotoğrafçısı olma hayaline ise üniversite yıllarında kavuştu. Şimdiyse Türkiye'nin birçok yerinde yaban hayatını hem fotoğraflıyor hem de görüntülerini kayda alıyor.

Haberin Devamı

İki ayda bir tura çıktığını söyleyen Aslan, son fotoğraf turunda 35 günde 15 bin km yol yaptı. Kuş, ayı, kurt ve vaşak fotoğrafları çeken Aslan, 'her hayvanın bir mevsimi olduğunu' belirterek şunları söyledi: “En çok çektiğim ve üzerine uğraştığım hayvan vaşak. Her kış 5-6 defa çekiyorum. Vahşi yaşamda her hayvanı fotoğraflamanız için belirli bir mevsim var. Kış aylarında kurt, şubat ayında vaşak, eylül ayında göçmen kuşlar gibi”

Profesyonel makinelere ek telefonla fotoğraf çekmenin nasıl bir his olduğunu sorduğumuzda Aslan, “2016'dan beri yaban hayatı çekiyorum. Yaban hayatı fotoğrafçıları genelde yanlarında iki tane gövde ve ikiden fazla lens taşır. Bunlardan biri minimum 600 mm lens oluyor. Doğal olarak bu ekipmanlarla çok ağır oluyorsunuz. Çoğu kamera çantası bunları almayacağından mecburen seyahatlere iki çantayla hatta iki kişiyle çıktığınız oluyor. Bu da bana güçlük oluşturuyordu. Son yıllarda telefonlardaki görüntü kaliteleri geliştikçe bu tarafa yöneldim. iPhone 13 Pro Max’teki 3x zoom ki bu 77 mm’e denk geliyor, benim epey işime yaradı. Yakın mesafeden hızlıca güzel kareler çekebiliyorum. Bir gövde ve bir lensten kurtulduğumdan için de bel ağrılarım azaldı” dedi.

Haberin Devamı

‘Telefon daha hızlı olmamı sağlıyor’

Telefonla çalışmanın normal kameralara kıyasla sağladığı fark konusunda Aslan, “Akıllı telefon aniden gelişen durumlarda hızlı olmamı sağlıyor. Normalde bir kare çekmek için tripod kur, telefoto lensi tak, pan yap derken uğraşmak zorunda kalıyordum. Şimdiyse bunlara girmeden 10 saniyede olup biten bir olayı telefonla hemen çekebiliyorum. Ancak timelapse yaptığım zaman orada ufak bir planlama oluyor” dedi.

‘Instagram için telefon daha iyi’

“Fotoğrafçı gözüyle baktığınızda telefonla da rahatlıkla paylaşılabilir ve kaliteli kareler çekebilir misiniz?” diye sorduğumuzda Aslan şunları söyledi: “Evet o anı kaliteli bir şekilde yakalayabilirsiniz. Örneğin iPhone 13 Pro Max’teki makro modu beni gerçekten şaşırtmıştı. Bu sayede makro lens kullanmadan konu ya da objeye yakın kareler çekebilirsiniz. Ben genelde Instagram'dan paylaşım yapıyorum. Instagram'ın formatı da 16:9. Bir fotoğrafı bilgisayarda düzenleyip telefona attığımda her zaman istediğim sonuç çıkmayabiliyor. O yüzden içeriği telefonda düzenleyip paylaşmak Instagram için daha iyi. Telefonla hem video hem de fotoğraf düzenliyorum. En çok kullandığım uygulama ise Lightroom. Video için de Capcut kullanıyorum.”

Haberin Devamı

‘Şu an elinde telefon olan herkes fotoğrafçı’

Aslan günümüzde herkesin fotoğraf çekebileceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Ben eskiden yıldız fotoğraflıyordum. Daha sonra yaban hayatına geçiş yaptım. Telefonla yıldız pozlamayı da ilk defa iPhone 13 Pro Max ile yaptım. Kalite açısından da hemen hemen normal makineyle aynıydı. Sadece ufak bir renk ayarı yaptım. Aslında şu an elinde telefon olan herkes fotoğrafçı. Telefonun özelliklerini kurcaladıkça herkesin güzel kareler çekebileceğine inanıyorum”