Bilim - Teknoloji Yapay zeka adalete karşı
Paylaş
Yapay zeka adalete karşı

ABD’de yapay zeka teknolojisi kullanan emniyet birimlerinin suçsuz olduğu halde yanlışlıkla tutukladığı kişi sayısı altıyı buldu.

ABD’nin Michigan eyaletine bağlı Detroit’te yaşayan sekiz aylık hamile Porcha Woodruff (32), polis tarafından 16 Şubat’ta evinden alındı. Onu almaya altı kişilik bir ekip gelmişti. Otomobil çalmakla suçlanıyordu. Nezarete atıldı. 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ancak suçla bir ilgisi olmadığı, yüz tanıma yazılımı tarafından yanlışlıkla teşhis edildiği 6 Mart’ta ortaya çıktı. Hamileliğinin son döneminde ciddi bir stres yaşayan Woodruff, polisten şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

‘AZINLIK RAPORU’ GİBİ

Öte yandan Woodruff, ilk mağdur değildi. Detroit’te üç, ABD çapında da toplam altı kişi yapay zeka teknolojisi yüzünden yanlışlıkla gözaltı ve tutuklamaya maruz kaldı. Bu kişilerin altısının da siyah olması, yapay zeka yazılımının ırkçı bir şekilde hazırlandığı tartışmasına yol açtı. Bu gelişmeler, akıllara ‘Azınlık Raporu’ filmini getirdi. Film, teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce fark edip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındaki dedektifin hikayesini anlatıyor. Teknoloji, cinayetle suçladığı dedektifin başını belaya sokuyor