Bilim - Teknoloji Yüksek internet fiyatlarına isyan edip kendi internet servisini kurdu
Paylaş
Yüksek internet fiyatlarına isyan edip kendi internet servisini kurdu

Amerika’nın Michigan eyaletinin kırsal bölgelerinde yaşayan Jared Mauch, yerel internet servis sağlayıcılarının hem düşük hız hem de yüksek maliyetli tekliflerinden kurtulmak için kendi fiber internet servis sağlayıcısını (İSS) kurdu.

Kendi İSS hizmetini kuran Mauch, kuruluşunun ardından 70 müşteriye bu hizmeti sunmaya başladı. ABD’nin oluşturduğu ülke genelinde 350 milyar dolarlık fon, çeşitli alanlarda kullanılmak için eyaletlere ve yerel yönetimlere aktarılıyor. Michigan’ın Washtenaw ilçesinin altyapı projeleri için ise bu fondan 71 milyon dolar ayrıldı. Bu paranın bir kısmı da geniş bant altyapısında kullanılmak üzere tahsis edildi.

Haberin Devamı

Jared Mauch'u buna iten şey ona sunulan internet seçenekleri. AT&T, kendisine sadece 1.5 Mbps DSL internet sunabilirken Comcast ise hizmetini, Mauch'un evine götürmek için kendisinden 5 bin dolar talep etmiş. Mauch'un eğer kendisine 10 bin dolar teklif etseler bunu kabul edecekmiş.

Bunun ardından altyapı çalışmaları için yapılan ihalelere katılan Mauch, bu süreçten zaferle ayrıldı. İnternet erişimi olmayan veya yetersiz hizmet alanlara kendi internetini sunma hakkı kazandı. Devletten gelen fon sayesinde ISS ağını kuran Mauch, projeyi tamamlamak için hali hazırda kurulu olan 22 kilometrelik fiber ağını yaklaşık 84 kilometreye genişletmesi gerekiyor.

Mauc’un hizmetini tek bir eve götürmek için yaklaşık olarak 800 metrelik fiber hatta ihtiyaç var. Her bir eve ulaşmak için 30.000 dolarlık maliyet söz konusuyken kurulum ücreti ise 199 dolar.

Haberin Devamı

Mauch’un sunmuş olduğu hizmeti kullanmak isteyen müşteriler 100 Mbps simetrik fiber internet için 55 dolar, 1 Gbps simetrik fiber internet için ise ayda 79 dolar ödemeli.Projenin 2023’ün sonuna adar tamamlanması hedeflenirken müşteri sayısının 600’e ulaşması öngörülüyor.