Dünya Bin Ladin'in damadına müebbet

Bin Ladin'in damadına müebbet

Paylaş
Bin Ladin'in damadına müebbet

El Kaide örgütünün öldürülen lideri Usame Bin Ladin'in damadı,ABD'de bir mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 11 Eylül saldırıları zamanında örgütün sözcülüğünü yapan Ebu Geyt ABD'de cezaya çarptırılan en üst düzey El Kaide üyesi oldu

El Kaide örgütünün öldürülen lideri Usame Bin Ladin'in damadı ABD'de bir mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 11 Eylül 2001 saldırılarının düzenlendiği sırada El Kaide'nin sözcülüğünü yapan Süleyman Ebu Geyt, o günlerden bu yana ABD topraklarında yargılanıp cezaya çarptırılan en üst düzey El Kaide üyesi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Kuveyt vatandaşı olan Ebu Geyt, 11 Eylül sonrasında El Kaide tarafından yayınlanan video ve ses kayıtlarında "Cihat çağrısı" yapan isimdi. Ebu Geyt'i ömür boyu hapse mahkum eden York mahkemesi yargıcı kararı okurken "Herhangi bir pişmanlık dahi duymuyorsunuz. Görünen o ki Amerikalıları öldürmek ve El Kaide'nin emellerini yerine getirmek için elinize fırsat geçse her şeyi yapabilirsiniz" dedi.

Ebu Geyt ise, tercümanı aracılığıyla son sözlerini söylerken "Allah'tan başka ki dedi.

Mahkeme eski videoları izletti

Ebu Geyt, Mart ayında mahkeme tarafından suçlu bulunmuş ve cezasını beklemeye başlamıştı. Usame Bin Ladin'in damadı, 11 Eylül saldırılarından hemen sonra yayınladığı videolarla dünyadaki tüm Müslümanları ABD'ye saldırıya çağırmakla suçlanıyordu. Ebu Geyt'in, Ekim 2001'de kaydedilen ve "Uçakların fırtınası dinmeyecek" dediği ses kaydı mahkemede dinletildi.

Haberin Devamı

Mahkemede oynatılan bir videoda ise, Ebu Geyt ve Usame Bin Ladin'in iki üst düzey El Kaide üyesi ile birlikte yan yana oturduğu gösterildi. 2001'de kaydedilen videoda Ebu Geyt ve Usame Bin Ladin 11 Eylül saldırılarını savunuyordu.

11 Eylül saldırıları

2001 yılında El Kaide örgütü tarafından kaçırılan yolcu uçaklarıyla ABD topraklarında düzenlenen saldırılarda York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yanı sıra savunma bakanlığı binası Pentagon da vurulmuştu. Saldırılarda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmiş ve dönemin ABD Başkanı George W. Bush Afganistan ile Irak'ta "Teröre karşı savaş" adı altında askeri harekatlar başlatmıştı.

O dönemde El Kaide'nin lideri olan Usame bin Ladin ise 2 Mayıs 2011'de ABD Başkanı Barack Obama'nın verdiği yetkiyle Pakistan'da gizli bir operasyon düzenleyen ABD askeri güçleri tarafından öldürülmüştü.

BBC Türkçe

11 Eylül saldırıları sonrası bir süre terör örgütü El Kaide'nin sözcülüğünü yapan Süleyman Ebu Geyt 2002'de Afganistan’dan İran’a kaçtı. Ertesi yıl İran'da tutuklanan Ebu Geyt, 2008'de hapisteyken Bin Ladin'in kızıyla evlendi. Yaklaşık 10 yıl hapis yattıktan sonra, 2013'te sahte Suudi Arabistan pasaportuyla giriş yaptığı Türkiye'de yakalanmıştı.

Haberin Devamı

Mahkemeye çıkarılan Ebu Geyt, Türkiye'de suç işlemediği gerekçesiyle tutuklanamadı. 1965 Kuveyt doğumlu olan Ebu Geyt "Vatansız" olduğu için ülkesine de gönderilemedi. Ankara'da lüks bir otelde zorunlu ikamete tabi tutulan Ebu Geyt, ABD tarafından istenmesine rağmen iade edilmedi.

TÜRKİYE SINIRDIŞI ETTİ, ÜRDÜN YAKALATTI

Türkiye, Ebu Geyt'ten kurtulmak için ara bir formül buldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'yi ziyaret ettiği 1 Mart' 2013'te, Ebu Geyt sınırdışı edilerek Ürdün'e gönderildi.

Ürdün'e gönderilmesi sırasında CIA ve FBI tarafından adım adım izlenen Ebu Geyt, Kuveyt'e doğru hareket ederken tutuklanarak ABD'ye götürüldü.

NTV