Magazin Birbiriyle ilişkisiz çeşitli malzemelerin sanatsal amaçla bir araya getirildiği eserler nelerdir?

Birbiriyle ilişkisiz çeşitli malzemelerin sanatsal amaçla bir araya getirildiği eserler nelerdir?

Paylaş
Birbiriyle ilişkisiz çeşitli malzemelerin sanatsal amaçla bir araya getirildiği eserler nelerdir?

Hadi'nin akşamki sorusu sanattan geliyor. Uygulamanın Instagram hesabı bir fotoğraf paylaşarak, birbiriyle ilişkisiz çeşitli malzemelerin sanatsal amaçla bir araya getirildiği eserleri sordu. Bir hayli ilgi çekici olan bu ipucu sorusunun ardından yüz binler cevaba kilitlendi.

Hadi bilgi yarışması her akşam olduğu gibi bu akşam da 20.30'da başlıyor. Uygulamanın ipucu sorusu bu sefer bir hayli ilginç... Birçoğumuzun ilk defa gördüğü bir sanat eseri sosyal medya hesabında paylaşılarak, "Bu akşamın ipucu bir sanat teriminden geliyor. Biliyorsunuz ki sanatın birçok türü var. Ama biz bugün sizlere görselde de gördüğünüz gibi birbiriyle ilişkisiz çeşitli malzemelerin sanatsal amaçla bir araya getirildiği eserleri soracağız. Bu tarz eserlere ne deniliyor biliyor muyuz? Sizce de çok güzel değil mi?" sözlerine yer verildi.

Haberin Devamı

CEVAP: Asamblaj terimi ilk defa Jean Dubuffet tarafından 1953'te doğal veya hazır malzemelerin parçalarından oluşturulan sanat eserlerini tanımlamak için kullanılmıştır. Bazı eleştirmenler bu terimin, iki boyutlu olan kolajdan ayrı olarak sadece üç boyutlu nesneler için kullanılması gerektiğini ifade etseler de konuda ulaşılmış bir fikir birliği yoktur. Genel anlamıyla asamblajın, fotomontajlardan mekân düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede yer alan sanat eserlerini kapsadığı söylenebilir.