Gündem Birecik'te Suriye helikopteri düştü!

Birecik'te Suriye helikopteri düştü!

Paylaş
Birecik'te Suriye helikopteri düştü!

Suriye'ye ait bir helikopterin Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde düştüğü yönünde gelen ihbar üzerine polis ve jandarma ekiplerinin ilçe sınırında arama çalışması başlattığı bildirildi. Dışişleri ise Türkiye'ye bir hava aracı geçişi olmadığını açıkladı

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kendilerine böyle bir bilginin geldiğini doğrulayıp, güvenlik güçlerinin ilçe genelinde ve Suriye sınırı hattında araştırma yaptığını araştırma sonunda konunun netleşeceğini söyledi...

SIĞINMAK İÇİN İNMİŞ DE OLABİLİR

Helikopterin düştüğü yönündeki haberin ardından ajanslara şu haber düştü:

Suriye'ye ait askeri helikopterin güneyde Türkiye sınırına girdikten sonra radarda kaybolması üzerine arama ve soruşturma başlatıldı. Dün saat 15.00 sıralarında helikopterin Gaziantep'in Karkamış İlçesi sınırlarından girişi radara yansıyınca ilgili makamlar alarma geçti. Ancak helikopter kısa süre sonra radarda kayboldu. Düşmüş ya da sığınma amacıyla belirlenemeyen bir alana inmiş olabileceği değerlendirilen helikopterin akıbetinin belirlenmesi için Gaziantep'in Nizip İlçesi ile Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi arasında geniş çaplı bir araştırma başlatıldı. Bir yandan köy muhtarları ve mezralarda yaşayanlardan böyle bir gelişmeyi görüp görmedikleri sorulurken, diğer yandan Ayran mevkiinde arazi taramaları yoğunlaştırıldı.

ÜSSÜNÜ VURUP TÜRKİYE'YE KAÇAN PİLOT MU?

Bu haber ajanslara düşmeden önce VATAN gazetesinde şöyle bir haber yer almıştı:

Suriye’de sivilleri öldürme emri aldığı için muhaliflerin saflarına geçen ordu mensuplarına bir de pilot eklendi. El Arabiya televizyonunun haberine göre, Suriye hava kuvvetlerinde görev yapan ismi açıklanmayan pilota, Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklıkta bulunan Azaz kentini bombalama emri verildi. Helikopter tam kapasite silahla donatılarak havalandı. Sivillere ateş açmayı reddeden pilot Halep’te bulunan üsten havalandıktan sonra emir verilen kente gitmek yerine geri dönerek üssü bombaladı.

‘Silahsız uçma’ emri

Helikopterdeki bütün roketleri askeri üsse fırlatan Suriyeli pilot daha sonra Türkiye’ye kaçtı. El Arabiya televizyonu, haberin kaynağının hükümetten bir yetkili olduğunu ve Suriye radarlarının helikopterin Türkiye sınırları içine indiğini gösterdiğini ifade etti. Haberde bu olay sonrasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın hava kuvvetlerine ait uçakları ve helikopterlere belli başlı kentlerde silahsız uçma emri verdiği belirtildi. Ayrıca Suriye liderinin pilotların başkanlık sarayını vurmasından endişe ettiği de öne sürüldü.

Suriye yalanladı

Arap blog siteleri de pilotun akrabalarının Esad’ın operasyonları yüzünden Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını, pilotun da onların yanına gittiğini öne sürdü. El Arabiya’nın haberini yalanlayan Suriye yönetimi hiçbir askeri üssün bombalanmadığını açıkladı. Resmi haber ajansı SANA’ya konuşan yetkililer, “Pilotun Türkiye’ye kaçtığına dair haberler tamamen temelsizdir. Bazı Arap kanalları böyle yalan haberler yayımlayarak Suriye’ye karşı propaganda yürütüyorlar” diye konuştu.

Libyalı pilotlar da Malta’ya sığınmıştı

Arap Baharı sırasında benzer bir olay da Libya’da yaşanmıştı. Muammer Kaddafi rejiminin emriyle Bingazi’deki ayaklananları bombalama emri alan Ali el-Rabti ile Abdullah El-Salhin isimli albay rütbeli iki pilot, Trablus’tan havalandıkları Fransız yapımı Mirage savaş uçaklarıyla Bingazi’deki sivilleri bombalamayı reddettikten sonra Malta’ya kaçarak sığınma talebinde bulunmuşlardı. Kaddafi Malta’dan uçakları iade etmesini istemiş, Malta hükümeti bunu reddederek uçakları silahsızlandırmıştı. İki uçak rejim devrildikten sonra La Valetta Havaalanı’nda düzenlenen törenle Malta Başbakanı Lawrence Gonzi tarafından Libyalı pilotlara iade edilmişti.

DIŞİŞLERİ: ÜLKEMİZE HAVA ARACI GEÇİŞİ YOK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, şu ana kadar Suriye’den Türkiye’ye herhangi bir hava aracının geçiş yapmadığını söyledi. Ünal, ordudan ayrılan bir pilotun Halep’te bazı güvenlik merkezlerini bombaladıktan sonra uçağıyla Türkiye’ye iniş yaptığı haberi ve bir Suriye helikopterinin Şanlıurfa’nın Bilecik ilçesi yakınlarında düştüğü iddialarına ilişkin AA’ya yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar Suriye’den ülkemize herhangi bir hava aracı geçişi olmamıştır" dedi.