Beden Sağlığı Böbreklerin ilacı limon

Böbreklerin ilacı limon

Paylaş
Böbreklerin ilacı limon

İzmir Medical Park Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, Türkiye’de yetersiz su tüketimi nedeniyle böbrek hastalıklarının fazla görüldüğünü söyledi.


Su yerine içilen çay ve kahvenin aşırı tüketiminin böbreklerde taş oluşmasına neden olduğunu belirten Doç. Dr. Arslan, "Bu içeceklerin yanında limon tüketmek zararları azaltıyor" dedi. Yaygın sağlık problemlerinden biri olan böbrek taşları, Türkiye’de sıklıkla görülüyor. Taş oluşumunun fazla olmasının nedeni sıvı alımının az olmasından kaynaklanıyor.

ÖNEMLİ OLAN SU İÇMEKTİR

Ayrıca tuzun çok tüketilmesi de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, "Ülkemizde sıvı alımı, 3 bardak kahve içtim, 5 bardak çay içtim’ şeklinde düşünülüyor. Ancak su içmeyi sevmiyoruz. Çay, kahve ve gazlı içecekler taş oluşumunu arttırıyor. Ancak önemli olan su içmektir. Kışın en az 1.5 litre, yazın ise 3 litre civarında su içmeliyiz. Kristaller ve toksik maddeler böbreklerden idrarla atılır. İdrarın oluşması için suya ihtiyaç vardır. Böbrekte yeterli miktarda sıvı yoksa, bu maddeler böbreğin içine çöker ve taş oluşur" dedi.

ÇAY VE KAHVE AZALTILMALI

Çay ve kahvenin çok fazla miktarda tüketildiğini kaydeden Doç. Dr. Murat Arslan, "Çayın ve kahvenin içinde oksalat bulunuyor. Oksalat dışardan alınınca kalsiyum ile birleşerek böbreklerdeki taş oluşumunu arttırıyor. Bu nedenle çay ve kahvenin yanında limon tüketilmeli. Limonun içinde bulunan sitrat, kalsiyum ile birleşirse idrar içinde çözülüyor ve böbrek sağlığını koruyor. Ama oksalat ile birleşirse böbrekte birikerek taş yapıyor" diye konuştu.




LİMONSUZ OLMAZ

Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Arslan, "Çayın yanında limonu eksik etmeyin. Bin yıl önce de bu yöntem vardı. Çayın demli olarak içilmesi son dönemlerde yaygınlaştı. Ancak bu durum böbrekler açısından çok zararlıdır. Limon böbrek sağlığını koruyor" diye konuştu.

KESİNLİKLE SU İÇMELİYİZ

Türk toplumunun su içme alışkanlığının olmadığını anlatan Arslan, "Kesinlikle su içmeliyiz. Eğer içmeyi sevmiyorsak suya portakal, greyfurt, mandalina ve limon koyarak tatlandırabiliriz. Su içerek oluşabilecek kristalleri daha da azaltabiliriz. Su içmemek böbrek ameliyatlarına kadar uzanan sonuçlar meydana getirebiliyor" dedi. Gereğinden fazla tuz kullanımından da kaçınılması gerektiğini belirtti.


Haberin Devamı