Gündem Bonzai'de fare zehiri de varmış!

Bonzai'de fare zehiri de varmış!

Paylaş
Bonzai'de fare zehiri de varmış!

Uyuşturucu tacirleri tarafından gençlere "masum bir bitkisel ürün" olarak sunulduğu belirtilen bonzainin, böcek ilacı, atlar için kullanılan doping maddeleri ve fare zehrinde bulunan etkin kimyasallar ile kokain de içeren ölümcül bir kimyasal olduğu belirtildi

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, bonzai kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığına dikkat çekildi. Buna karşı, bonzai tacirlerine yönelik düzenlenen operasyonlarda, bu yılın ilk 6 ayında 150 kilo bonzai ele geçirilirken, 3 imalathanenin de ortaya çıkarıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de, bu yılın ilk 6 ayında uyuşturucu kaçakçılarına yönelik de 15 bin operasyon düzenlendi ve bu operasyonlarda 7 ton eroin, 170 kilo kokain ve 50 ton esrara el konuldu.

FARE ZEHİRİ KATIYORLAR

Öte yandan, emniyet yetkilileri, uyuşturucu tacirlerinin, "sentetik kannabinoid" ve "sentetik esrar" olarak da bilinen, bonzai adlı ölümcül kimyasal maddeyi "rahatlatıcı, masum, ithal bir bitkisel ürün" olarak gençlere sunduğunu belirtti.

Bonzainin üretimi sırasında, etkisini arttırmak için böcek ilaçları, atlar için kullanılan doping maddeleri, tarım ilacı ve fare zehirinde bulunan etkin bazı kimyasallar ile kokain katıldığını kaydetti.

TEK KULLANIMDA BİLE ÖLDÜREBİLİYOR

Yetkililer, ilkel imalathanelerde kolay biçimde üretilen bonzainin erişiminin kolay, fiyatının ucuz olması nedeniyle gençler arasında yayıldığına dikkati çekti. Bu arada, en tehlikeli uyuşturuculardan biri olan bonzainin, tek kullanımda bile ölüm riski oluşturabiliyor.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ YOK

Türkiye’de gençler arasında kullanımı her geçen gün artan sentetik uyuşturucu ‘bonzai’den kurtulmak için yüzlerce kişi hastaneye koştu. Uzmanlarsa çaresiz, çünkü ‘bonzai’nin henüz bir tedavisi bulunmuyor.

HASTANELERE BAŞVURU ÇOK FAZLA

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani son yıllarda kullanımı hızla artan sentetik uyuşturucu bonzai ile ilgili henüz bir tedavi bulunamadığını söyledi.

25 yıldır uyuşturucu tedavisiyle uğraşan Karayani şöyle konuştu: “Uyuşturucu için hastanemize başvuru sayısı çok fazla. 85 kişilik yatak kapasitesi var ama 300’den fazla kişi sırada bekliyor. Bunların çoğunluğu sentetik uyuşturucu olan bonzai. Eroin, kokain gibi uyuşturucuların tedavileri varken ne yazık ki bonzai için henüz bir tedavi bulunamadı.”

AYLARCA SIRA GELMİYOR

Tedavi için başvurulan hastanelerde ise yoğunluktan dolayı aylarca sıra gelmiyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımının tedavisi için hizmet veren Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani hastaneye başvuranların yaşının 14’e kadar düştüğüne dikkat çekiyor. Eskiye nazaran başvuru sayısının arttığını belirten Karayani, “Eskiden 10 hastamız var yok ancaydı. Son yıllarda yüzlerce kişi başvurur oldu. Bunların büyük çoğunluğunu bonzai içenler oluşturuyor. Fakat bu uyuşturucuya henüz tedavi bulunamadı. Çok kötü. Esrar ve eroinin kökünü kazıyoruz. 15 günlük bir tedavi uyguluyoruz. Daha sonra bu maddelerin bir daha yüzüne bakmıyor gençler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İnsanı 3 yılda tüketiyor

Son yıllarda gençlerin hayatını karartan sentetik uyuşturucu ‘bonzai'ye karşı tıp dünyasının eli kolu bağlı.İçinde 400'den fazla madde olduğunu söylenen bu uyuşturucu için henüz bir tedavi bulunamadı. İçildiği anda direkt beyne zarar veren sentetik uyuşturucu, uzmanlara göre insan bedenini 3 yıl gibi kısa bir sürede tüketiyor.