'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (29 Nisan 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, domates çorbası, paçanga böreği, patlıcan kebabı ve güllaç tarifi...

29 Nisan 2021, Perşembe 13:31 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
MALZEMELER

MALZEMELER

DOMATES ÇORBASI TARİFİ


4-5 adet olgun domates

2 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı un

1 litre su

1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar

NASIL YAPILIR?

Domates çorbası yapmak için yağ ve un bir tencerede hafifçe kavrulur.

Diğer taraftan kabuğu çıkarılıp, küp küp kesilmiş domates robottan geçirilip bu karışıma ilave edilir, birkaç dakika kavrulur.

Ara verilmeden bir litre kadar su ilave edilip karıştırma işlemini sürdürülür.15 dakika bu şekilde kaynatılır.

Daha sonra süt ilave edilip bir kaç dakika daha kaynatılarak tuzu ilave edilip ocaktan alınır.

Arzuya göre servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Domates çorbamız servise hazır, afiyet olsun.

PATLICAN KEBABI TARİFİ

PATLICAN KEBABI TARİFİ

4 adet orta boy patlıcan

Köfte için:

500 gr orta yağlı kıyma

1 adet rendelenmiş soğan

2 diş rendelenmiş sarımsak

1 adet yumurta

Maydanoz

1 çay bardağı galeta unu

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Kimyon

Tuz

Sosu için:

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 diş sarımsak

1 adet rendelenmiş domates

1 tatlı kaşığı salça

1,5 su bardağı sıcak su

Tuz

Karabiber

Üzeri için

Sivri biber

Domates

NASIL YAPILIR?

Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda yarım saat bekletelim.

Bu aşamada yoğurma kabına kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, maydanoz, galeta unu ve baharatları alarak güzelce yoğuralım.

Malzemeler birbiri ile özleştikten sonra harcımızdan parçalar koparalım ve şekil verelim.

Hazırladığımız köftelerimizin üzerini streç ile örterek 15-20 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

Köftelerimiz dinlenirken bizde sosumuzu hazırlayalım. Bunun için tavaya sıvı yağı alalım, üzerine doğradığımız sarımsağı ekleyerek kavuralım.

Üzerine rendelenmiş domates, salça, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.

Sıcak suyu da ekleyelim, 5 dakika kadar pişirdikten sonra altını kapatalım.

Dinlenen köfteleri ve suyunu süzüp bol su ile yıkadığınız patlıcanları şişe bir patlıcan bir köfte yan yana olacak şekilde sıralayalım. Dilerseniz şiş kullanmadan tepsiye de dizebilirsiniz.

Hazırladığımız çöp şişleri fırın kabına alalım.

Domates ve biberleri koyarak üzerine salçalı sosu gezdirelim ve üzerini fırın torbası ile kapatalım.

Suyu tepsinin büyüklüğüne göre değişir ama yeterli gelmezse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.

30-35 dk sonra kontrol edin patlıcan ve köfteler yumuşamış ise fırın torbasını alıp üzerleri kızarana kadar daha pişirin. Patlıcan kebabımız servise hazır.

PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ

PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ

1 adet hazır yufka

1 adet domates

1 adet yeşil biber

1 adet kırmızı kapya biber

150 g rendelenmiş kaşar peyniri

150 g doğranmış pastırma (ekonomik olması açısından yemeklik pastırma kullanabilirsiniz.)

Kızartmak için;

Sıvı yağ

NASIL YAPILIR?

İlk olarak paçanga böreğinin iç harcı hazırlanır. Biberler küçük küçük doğranarak az sıvı yağda sotelenir. Dilerseniz çiğden de koyabilirsiniz ama ben 1-2 dakika önceden pişirmeyi tercih ediyorum. Biberler biraz soğuduktan sonra kabuğu soyulan ve küp küp doğranan domatesler, kaşar peyniri ve pastırmalar eklenerek iç harcı hazırlanır.

Yufka ile börekler sarılır. Yufka büyüklüğüne göre 6 veya 8 parçaya bölünür. Her parçaya iç harcından bolca yerleştirilerek sigara böreği sarar gibi fakat daha irice sarılır.

Hazırlanan paçanga börekleri kızartılır. Hazırlanan börekler bol sıvı yağda kızartılır. Sıcağıyla fazla bekletmeden servis yapmanızı öneririm. 

MALZEMELER

MALZEMELER

GÜLLAÇ TARİFİ


10 yaprak güllaç

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

Çekilmiş ceviz

2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için:

File Fıstık

Ceviz

Nar tanesi

NASIL YAPILIR?

Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin.

Daha sonra süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz.

Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.

Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.

Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.

Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.

Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.

İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim.

Tatlıyı buz dolabında muhafaza ediniz.

En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (28 Nisan 2021)