Buharda bulgurlu pazı sarması nasıl yapılır? Buharda bulgurlu pazı sarması tarifi, malzemeleri, yapılışı, püf noktaları

Gaziantep mutfağından tatmanız gereken onlarca lezzetten birini evde yapmaya ne dersiniz? Bunlardan biri, kış aylarında bağışıklığı da güçlendirmek için muhteşem bir alternatif olan pazı ile yapacağınız bu dolma olabilir. Antep'te pazı adı ile geçen pancar dolması tarifi için buharda bulgurlu pazı sarması tarifi detaylarımıza mutlaka bakın.

03 Aralık 2021, Cuma 18:12 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Pazı sarmasına Gaziantep'te pancar sarması deniyor. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi pazı, Antep'te de pancar olarak anılıyor.


Buharda pazı sarma yapmak için gerekli malzemeler


Hazırlama süresi: 15 dk Kalori: 400 Porsiyon değeri: 4-6 Kişilik Pişirme süresi: 20 dk


Şef Tahir Tekin Öztan, pazı dolması için malzemeleri şu şekilde sıralıyor:

  • 750 gr pazı (Antep'te pancar da denir)
  • 250 gr yağlı kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur (pilavlık bulgur)
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası (Mümkünse ev yapımı)
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası (Mümkünse ev yapımı)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 1 limon suyu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Buharda pazı sarma nasıl yapılır?

Buharda pazı sarma nasıl yapılır?

  • Pazıları iyice yıkayın, sap kısımlarını ayırın.
  • Yapraklarını sıcak suyun içine atın.
  • Pazıları su kaynayana kadar haşlayın. Ortalama 1 dakika içinde haşlanacaktır.
  • Kaynayan pazıyı yaprakların yeşilliğini kaybedip kararmaması için haşlandıktan sonra, tencereden alır almaz soğuk suya alın.
  • Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın. Soğanların ve sarımsakların ince olması önemli çünkü pazı sarmasını buharda pişireceğiz. 
  • Soğanı, sarımsağı kıymayı, zeytinyağını, biber ve domates salçasını ve bulgur, limon ve baharatları ekleyip iç harcı yoğurun.
  • Biber salçası miktarını acı eşiğinize göre ayarlayabilirsiniz. 1 kaşık veya 2 kaşık, dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz ancak biber salçasının domates salçasından fazla ölçüde olmaması gerekir. En fazla bire bir ölçüde olması makbuldur. 
  • Harcı iyice yoğurtduktan sonra pazıları sarmaya başlayabilirsiniz.
  • Sararken her bir pazı yaprağını kalın yerlerini bıcağınzın tersi ile hafifçe ezin. Damar kısımları kalın kalmasın.
  • Pazıyı buharda pişeceğiniz için yaprakların çok kalın olmaması gerekir. Bu nedenle yaprakların fazla kısımlarını alın. 
  • Daha iyi bir şekilde sarabilmek için yaprakların iki ucunu kesin. Ancak kestiğiniz kısımları ziyan etmeyin. Örneğin soğanla kavurarak lezzetli bir başka iç harç hazırlayabilirsiniz.
  • Hazırladığınız sarmaları buharda pişirin.
  • Afiyet olsun!

Püf noktaları

Püf noktaları

Antep mutfağının bilinen şeflerinden Tahir Tekin Öztan, pazı dolması yaparken püf noktalarını şu şekilde anlatıyor:

  • Sarma için kullanacağınız saçlarınızı Antep ya da Antakya bölgesinden alabilirseniz, sarmanız çok daha lezzetli olacaktır. Ev yapımı salça ile arzu ettiğiniz tadı yakalayabilirsiniz. 
  • Buharda pazı sarma yapmanın püf noktaları vardır. Buharda pazı dolmasının lezzetli olması için pazının iyi pişmesi çok önemlidir ancak çok fazla haşlamak da pazının renginin kararmasına yol açar. 
  • Bu nedenle pazıyı haşlamak için soğuk değil, sıcak kaynamış suya koymak gerekir. 
  • Pazının renginin yeşil kalması için kaynar suya aldığınız pazıları 1 dakikadan fazla haşlamayın. 
  • Kaynadıktan sonra mutlaka soğuk suya alın. 
  • Bu sayede renginin yeşil kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Pazı dolmasının iç harcında sarımsak az, soğan ise çok olmamalı. Bu nedenle verilen ölçülere sadık kalmak gerekir. 
  • İç harcında limon ve pilavlık bulgur önemlidir. Soğanı çok sarımsağı az olmamalıdır. Salçalar ev salçası olursa daha lezzetli olur. 
  • Bir diğer yandan pazı dolması yaparken ekşisine de dikkat etmek gerekir. Ekşisi çok az olursa usulüne uygun havayı yakalayamayız. Fazla olursa da ekşisi yerken iç harcının tadını almamızı engeller.
  • Bu nedenle iç harcı hazırlarken arada bir tadına bakın, damak lezzetinize uygun kıvamı yakalamaya çalışın.
  • Pazıyı ince sararsak da buharda daha kolay pişmesini sağlamış oluruz.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (3 Aralık 2021)