Yaşam Buz gibi Boğaz'dan haç çıkardılar

Buz gibi Boğaz'dan haç çıkardılar

Paylaş
Buz gibi Boğaz'dan haç çıkardılar

Hz. İsa'nın doğumunun ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul'da kiliselerde ayinler düzenlendi. Ardından sahillerde her yıl yapılan denizden haç çıkarma töreni gerçekleştirildi. Patrik Bartholomeos, grip olduğu için 21 yıl sonra ilk kez törene katılamadı ve haç atamadı

Ortaköy’deki Ayios Fokas Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen ayine katılanlar hep birlikte Ortaköy sahile geldi. Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos tarafından yönetilen ayinin ardından Metropolit İrineos ve haç çıkarmak için yarışan 5 genç motora binerek açıldı.

ORTAKÖY'DE ZAFER, SOTERİ YUMURTA'NIN


Duaların ardından metropolit İrineos, elindeki haçı denize attı. Motorda bulunan 5 genç, Boğaz'ın serin sularına atlayarak haçı çıkarmak için yarıştı. Haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta, haçı öptükten sonra arkadaşlarına verdi.

BALIKÇILARIN BEREKETİ İÇİN...


Ayin sonrası gazetecilere açıklama yapan Metropolit İrineos, "Hz. İsa’nın Ürdün Denizi’nde vaftiz edilişinin yıldönümünü kutluyoruz Ortodoks kilisesi olarak. Aynı anda dinimizin sembolü olan haçımızın denize atılması, balıkçıların bereketi için sayılır. Hayırlı uğurlu olsun hepimiz için" diye konuştu.

'2 YIL ÖNCE DE KARDEŞİM KAZANMIŞTI'

Haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta ise "Bizim için çok önemli bir bayram. Bu kutsal günde haçı ben aldığım için çok mutluyum. Arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Önemli olan almak değil, atlamak. 2 sene önce kardeşim kazanmıştı. Su soğuk, dışarısı değil. Girince soğuk olduğunu anlıyorsunuz" diye konuştu.
Metropolit İrineos haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta isimli gence, üzerinde haç olan bir kolye taktı.

21 YIL SONRA İLK KEZ BARTHOLOMEOS'SUZ TÖREN

Bu yıl ilk kez törene Fener Rum Patriği Bartholomeos katılmadı. 1992 yılından bu yana bu önemli törene katılan Bartholomeos’un grip olduğu ve dinlendiği öğrenildi.

Fener Rum Patrikhanesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, Patrikhane’nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinde mum yakarak, dua etti. Bartholomeos sabah düzenlenen bu ayine de katılmadı.

YUNANİSTAN'DAN GELİP BALAT'TAKİ HAÇI ÇIKARDI

Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, Patrikhane’nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine katıldı. Yaklaşık 4 saat süren ayinin ardından, cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, Patrikhaneden çıkarak dualar eşliğinde Fener İskelesi’ne doğru yürüdü.

Tören, Metropolit Tranupoltos Germanos’un haçı denize atmasıyla başladı. Daha sonra haçın atılmasını teknelerde bekleyenler denize atladı. Su üzerindeki haça ilk ulaşan isim ise Yunanistan’ın Ptolemaida bölgesinden gelen 47 yaşındaki Yorgo Alexandridis oldu.

Meropolit Tranupoltos Germanos, haçı kendisine getiren Yorgo Alexandridis’e ucunda haç bulunan altın kolye hediye etti. Alexandridis, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu belirterek, dedesinin Trabzonlu olduğunu söyledi. Bugünün kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Alexandridis, gelecek nesillerin de ilerleyen zamanlarda bunun devamını getirmesini istediğini ifade etti.

Haberin Devamı