Çam fıstığının bilinmeyen faydaları

Çam fıstığı ülkemizde daha çok dolmalık fıstık olarak biliniyor. Sofralarımızda çok sık yer almayan bu besinin faydalarını öğrenince mutfağınızdan bir daha eksik etmeyeceksiniz! İşte çam fıstığının bilinmeyen faydaları…

31 Temmuz 2019, Çarşamba 08:49 Son Güncelleme:
A A
ÇAM FISTIĞI NEDİR?

ÇAM FISTIĞI NEDİR?


Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından yetişen, sert kabukları kırılarak elde edilen bir besindir. Çam fıstığının besin değeri de bir hayli yüksektir. 100 gram çam fıstığında ortalama 60 gram yağ, 14 gram protein, 597 mg potasyum, vitaminler ve mineraller yer alır.

ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR;?

ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR;?


  • Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
  • Karmaşık bir moleküle sahip olan bu besinin vücutta parçalanması daha uzun sürer. Bu sayede tükenmişliğe neden olmadan sürekli ve uzun süreli enerji sağlar.
  • Vücuttaki romatizmal ağrılara iyi gelir.
  • Hamile anneler için çok faydalıdır. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Yüksek miktardaki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cinsel isteksizliği giderir, sperm sayısının artışında önemli bir rol oynar. 
  • Çam fıstığı içindeki pinolenik asit sağlıklı kolesterolü destekler ve hatta kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
  • K vitamini, yaralanmadan sonra kanamayı önlemek için kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olurken, E vitamini oksijen taşınması için önemli olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar.





  • Araştırmalara göre, her gün çam fıstığı yemek tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir.
  • Çam fıstığı, demir bakımından zengindir. Demir ise beyin sağlığı için çok önemlidir.
  • İçeriğindeki magnezyum ile kansere karşı savaşır, kanser riskinin azalmasını sağlar.
  • Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir.
  • Sahip olduğu çeşitli temel vitamin, mineral ve antioksidanlar, çam fıstığını cilt bakımıiçin inanılmaz derecede yardımcı kılar. E vitamini ve antioksidanlar yaşlanmayı geciktirir.
  • Çam fıstığı cildi besler ve dış etkenlerden korur. Cilt için doğal bir nemlendiricidir. ,
  • Kaşıntı, sedef hastalığı, sivilce, egzama, uyuz ve yara gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır.
  • İçeriğindeki E vitamini, cilt için olduğu gibi saç için de bir hayli fayda sağlar. Saç dökülmesine engel olur, daha güçlü ve parlak saçlara sahip olmayı sağlar. 


ÇAM FISTIĞI NASIL KULLANILIR?

ÇAM FISTIĞI NASIL KULLANILIR?

Çam fıstığını ülkemizde genelde zeytinyağlı dolmaların içinde görüyoruz. Ancak bu şifa deposu yemişi pek çok yemeğe dahil edebilirsiniz. Çam fıstığını kahvaltıda yediğiniz yulaf ezmesine ekleyebilir, sebze-et yemeklerinde, pilavlarda ve salatalarda kullanabilirsiniz. Öte yandan çam fıstığını evde hazırladığınız kek ve kurabiyelerin içine de ilave edebilirsiniz.



(Mahmure Özel)

Sıradaki haber yükleniyor...