Gündem Çavuşoğlu'ndan Hollanda açıklaması: İlk adımı attık

Çavuşoğlu'ndan Hollanda açıklaması: İlk adımı attık

Paylaş
Çavuşoğlu'ndan Hollanda açıklaması: İlk adımı attık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da yaşanan krizle ilgili konuştu.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarında satırbaşları...

"Kesinlikle adım atacağız. Hollanda Türkiye'den özür dileyecek. Bu işin savunulur yanı yok. Ben onlara insan gibi "seçimlerden sonra geleyim" dedim. Rutte küstahça 'Seçim öncesi de sonrası da gelemez. Gelirse laleleri, müzeleri görür, Türkleri göremez' dedi. Wilders'ın esiri olmuşlar. Amaç farklı. "


"AVRUPA UÇURUMA GİDİYOR"


"Avrupa bir uçuruma gidiyor, 2 .Dünya Savaşı öncesine gidiyor. Dünden bu yana AB dönem Başkanı dahil bir çok Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Herkesin söylediği "Gördüklerimize, duyduklarımıza inanamıyoruz" oldu. "


"İLK ADIMI ATTIK"


"Adalet Bakanımız hukuki mütaalaları yapıyor. Önce net bir şekilde Hollanda'nın faşizan uygulamasının yanlış olduğunu Avrupalılardan da duymak istiyoruz. Eleştiri yapacaklar mı bekliyoruz. Dün gece ilk adımı attık maslahatgüzarı çağırdık. Türk milletinden yazılı özür bekliyoruz dedik. Bugün de yarın da adımlarımız olacak. Seçimde oy alabilmek için bu ucuz politikaya başvurdular. "


"VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN İHLALİ"


"Yaşananlar Viyana Sözleşmesinin ihlalidir. Barışçıl gösteri yapan insanların üzerine köpekleri saldırlar; hani özgürlükler. Bu uygulama ırkçılıktır. Biz vatandaşlarımızı rehin mi verdik, onlar esir mi? Şimdi Türkiye ile bağlarını koparmaya çalışıyorlar.

Hollanda Bakanımızı önce yolunu kesti sonra tam konsolosluğumuz girerken bloke etti. Her şeyden önce Viyana Sözleşmesi açık; burası Türk toprağıdır. Maslahatgüzarım ve bakanım içeriye alınmadı, başkonsolos da dışarıya çıkamadı. Bu Viyana Sözleşmesi'nin ihlalidir."


"ÖZÜR YETMEZ"


"Özür yetmez kesinlikle adım atacağız. Daha sonra Hollanda özür dileyecek bizden."


"AVRUPALI TÜRKLERE MESAJIMIZ NET"


"Bizim Avrupalı Türklere mesajlarımız net. Yaşadağınız ülkeye entegre olun uyum sağlayın. O ülkeye katkı sağlayın. Avrıca vatandaşlık elde edin haklarınızdan faydalananın. Yaşadığınız ülke ile Türkiye arasında köprüsünüz bu bilinç içinde hareket edin diyoruz. "

NE OLMUŞTU?


Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Dışişleri Bakanlığı da halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istemişti.

Ayrıca Hollanda polisi, Türk vatandaşlarına müdahale etmişti. Rotterdam'da Başkonsolosluğa geçmesine müsaade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.