Pratik Bilgiler Cehennem çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Cehennem çiçeği hikayesi nedir?

Cehennem çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Cehennem çiçeği hikayesi nedir?

Paylaş
Cehennem çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Cehennem çiçeği hikayesi nedir?

Amarilisgillerden olan cehennem çiçeğinin gerçek adı aslında Lycoris radiata'dır. Bir başka adıyla kırmızı örümcek zambak olarak da bilinir. Ana vatanı Doğu Asya; Çin’in güney-doğusu, Kore ve Japonya’nın güneyidir. Peki, cehennem çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Cehennem çiçeği hikayesi nedir? Cehennem çiçeği hakkında merak edilenler...

Çiçekleri mercan rengine çalan cehennem çiçeği, tek renk olarak bilinmekte. Genellikle pirinç tarlaları gibi bol sulu yerlerde yetişir. Sonbahar gibi çiçek açmaya başlar. Peki, cehennem çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Cehennem çiçeği hikayesi nedir? Cehennem çiçeği hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

CEHENNEM ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR?

Kırmızı örümcek zambak dikeceğiniz yer az da olsa mutlaka güneşli olmalıdır. Ne kadar uzun süre güneş alırsa o kadar iyidir. Yoksa çiçek sapları gereğinden uzun ve çelimsiz gelişerek tam çiçek açacakları sırada yere yatarlar. Humuslu, organik besleyiciliği yüksek ve kumlu olan toprakta yetiştirilmelidir. Serin mevsimlerde susuz bırakılmamalıdır.

Soğanlar Güney Ege’nin ve Akdeniz’in deniz seviyesi alçak kesimlerinde uçları hafifçe dışarıda kalacak şekilde, diğer hafif don olayları olan kıyı kesimlerinde kendi büyüklüğünün iki misli derinliğinde, karasal iklim yerlerde ise kendi büyüklüğünün 3-4 misli derinliğinde gömülerek dikilmelidir. Uzman tavsiyelerine göre soğanların maruz kalabileceği toprak soğukluğunun -5C dereceden daha soğuk olmaması gerekiyor. Buna göre de hesaplayabilirsiniz. Ayrıca karasal iklim olan yerlerde kışın toprak yüzeyinin malç ile kaplanması tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Saksıda kırmızı örümcek zambak soğanları 15cm ara ile, bahçede ise 30cm ara ile dikilmelidir. Lycoris radiata bir yere dikildiğinde soğanları ve kökleri birkaç yıl rahatsız edilmemelidir. Çünkü kök sistemiyle birlikte toprağına tam yerleşmesi ancak 2-3 yılda gerçekleşir. İyi bir çiçeklenme için soğanın çoğalarak kolonileşmesi lazım. Saksıda yetiştirilecekse de buna göre derin ve büyük saksı gerekir. Yoksa kolay kolay çiçeklenmezler.

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yaz sonunda / sonbahar başında yani yaz aylarının şiddetli sıcakları geride kaldığı zaman çiçeklenir. Doğal yaşam alanlarında aynı dönemde bolca yağışlar olur ve yağışların ardından çiçek açarlar. ABD’de yaygın yetiştirildiği yerlerde de sonbahar yağmurlarının başlamasından sonra çiçeklenirler. O halde yaz sonunda (eylül ortası gibi) bolca sulamak güzelce çiçeklenmesi için gereklidir.

Çiçekleri mercan rengine çalar kırmızıdır. Uzunluğu 30cm ve 70cm arasında değişen çiçek sapları ucunda çiçekler birkaç tanedir (genelde 4 veya 6). Kırmızı örümcek zambağı çiçekleri solunca hızlı bir şekilde yapraklanır. Kış boyunca yapraklıdır. Yaprakları yarım santimden iki santime kadar genişlikte, 30-40cm kadar uzunlukta olur. Yapraklar şekil olarak aynen nergis yaprakları gibidir. Rengi de aynı ama iç-orta kısmında dipten uca kadar açık renk bir şerit uzanır. Soğanları da büyüklük ve görünüş açısından benzer. Çiçekleri kesme çiçekçilikte kullanılabilir.

Haberin Devamı