Gündem Cenazeye saldırıyı Türkiye kınadı

Cenazeye saldırıyı Türkiye kınadı

Paylaş
Cenazeye saldırıyı Türkiye kınadı

Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un Ankara İncek Mezarlığı’ndaki cenaze törenine bir grup “Burada şehit var. Cenazeyi gömerseniz, çıkartırız” diye bağırarak saldırmıştı. Bunun üzerine cenaze gömüldüğü yerden çıkartılmıştı. Cenaze dün Tunceli’de toprağa verildi. Çirkin saldırıyı tüm Türkiye kınadı...

'BURAYA GÖMEMEZSİNİZ'


Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk (78) salı günü ölmüştü. Aysel Tuğluk cenazeye özel izinle, jandarma eşliğinde katılmıştı. Cenaze, önceki gün Ankara’da defnedileceği İncek Mezarlığı’na götürüldüğü sırada “Buraya terörist gömdürmeyiz” diyen 25 kişilik grubun saldırısına uğramıştı.


'TUNCELİ'YE GÖTÜRÜLDÜ'


Saldırı üzerine mezardan çıkarılan cenaze otobüsle Tunceli’ye götürüldü. Cenaze dün Hacıbektaş-ı Veli Derneği Cemevi’ndeki törenin ardından toprağa verildi. Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Aysel Tuğluk’a Tunceli’deki cenazeye katılması için izin verilmedi.

1,5 SAAT DEVAM ETTİ


HDP Sözcüsü Osman Baydemir “Cenaze mezarlığa ulaşınca örgütlenmiş faşist grup saldırdı. Cenazeyi çıkarmak için traktör getirmişlerdi. Taşlı, sopalı saldırı 1.5 saat sürdü. Kabristana girip tekmelediler. Polis boş mezarı gösterip ‘Gömmediler’ deyince gittiler. Ey hükümet, aynı mezarlığa ölümüzü gömemeyeceksek aynı nefesi nasıl teneffüs ederiz?” dedi.

HESAP VERECEKLER


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: “Bu hadiseyi kınıyorum, yapanları lanetliyorum. Yargı önünde yaptıkları işin hesabını vereceklerdir. Medeniyet değerlerimizle, geleneklerimizle, inancımızla bağdaşmayan, saygısız ve ölçüsüz, oldukça çirkin bir davranış söz konusu. Bunu kabul etmemiz, hoş görmemiz asla mümkün değildir. 20-25 kişilik bir grup bu davranışı yapıyor. Aile cenazeyi defnetmekten vazgeçiyor. Ailenin kararına saygı duyulacağı açıklaması yapıldı. Cenazenin mezardan çıkarılması bu 20-25 kendini bilmez kişi tarafından yapılmış bir iş değildir. Toplumumuzu gerecek böylesi saygısız davranışlardan uzak durmak lazım.” dedi.


BÖYLE BİR ŞEY ÖRFÜMZDE YOK


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aysel Tuğluk’un abisi Alaattin Tuğluk’u telefon ile arayarak; “Yaşanan olayları tasvip etmek mümkün değil. Örf ve geleneklerimizde böyle bir durumun olması mümkün değil. Böyle bir olayın yaşanması bizleri çok üzdü. Başınız sağolsun” dedi.


İSLAM İLE BAĞDAŞMAZ


Diyanet İşleri Başkan Vekili Ekrem Keleş, Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine saldırı için “İslam’ın koyduğu prensiplerle bağdaşmayan tutum ve davranışları tasvip etmemiz mümkün değil. Bu olayı kesin bir şekilde reddediyoruz. Bu tür olayların olmaması gerekiyor” dedi.


LANETLİYORUZ


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Milletvekili Abdullah Zeydan, tutuklu bulundukları Edirne Cezaevi’nden Aysel Tuğluk’un annesiyle ilgili şu taziye mesajını gönderdi: "Ankara'daki defin esnasında cenazeye saldırmaya cüret eden saygısız güruhu lanetliyoruz. En temel ahlaki ve insani değerlerini yitirmiş bu anlayışın sürekli olarak bizleri hedef haline getiren AKP yöneticileri ve yandaş medyanın ürünü olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Toplumun genelinin bu soysuzluğa prim vermeyeceğine inanıyor, bu acı gününde on milyonların yüreğinin Aysel Tuğluk ile birlikte olduğunu biliyoruz."