Bakım Cilt lekeleri nasıl oluşur?

Cilt lekeleri nasıl oluşur?

Paylaş
Cilt lekeleri nasıl oluşur?

Cilt lekeleri nasıl oluşur, cilt lekeleri nasıl geçer sorusunun cevaplarını Medikal Estetik Hekimi Dr. Metehan Özgür'e sorduk.

Melanin gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir. Ciltteki koyu alanlar sağlık açısından çoğu zaman risk oluşturmasa da kozmetik nedenlerden dolayı can sıkan bir duruma dönüşebilirler. Bu koyulukların birçok sebebi olmakla beraber, en sık iki sebep güneş ışınları ve yaşlanmadır. Lekelerin renkleri açık kahverengi, koyu kahverengi hatta siyaha kadar değişebilir. Bu renk tonları, kişinin cilt tonuna bağlıdır ve ağrısızdırlar. Cilt lekeleri aynı zamanda değişik boyutlarda olabilir ve vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirler. Bu bölgeler çoğu zaman güneşe maruz kalan alanlardır. Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve yavaş solar.

Haberin Devamı

Ciltte leke nasıl oluşur?

1- Güneş hasarı

Adı üzerinde; güneş lekeleri ya da solar lentigo denilen lekeler güneş ışınlarına ya da solaryuma yüksek dozda ve sürede maruz kalma sonucu meydana gelir. Bu yüzden de yaz mevsimi lekelerin en çok görüldüğü dönem. Leke tedavisi için başvurulma zamanı da en çok sonbahar ayları oluyor. Vücutta güneşe en çok maruz kalan bölgeler yüz, eller, göğüs ve sırttır.

2- Hormonal değişiklikler

Melasma, genellikle üreme dönemindeki kadınlarda görülen lokal leke artışı tablosudur. Kahverengi, ten rengi ya da mavimsi gri renk koyulaşmalarına neden olur. Bu durum özellikle gebelik süresinde artış gösterir çünkü hormonlar tarafından tetiklenir.


3- İlaç yan etkileri

Belli başlı bazı ilaç tedavileri pigmentasyonu artırıp beraberinde cilt lekelenmesini getirebilir. En yaygın grup ise non-steroid anti enflamatuarlar, tetrasiklin grubu antibiyotikler ve piskotropik ilaçlardır.

Haberin Devamı

4- Enflamasyon

Cilt lekeleri deride meydana gelen bir enflamasyondan sonraki süreçte de görülebilir. Leke meydana getiren bazı enflamasyon örnekleri egzema, sedef hastalığı, akne ve cilt yaralanmalarıdır.

5- Yara iyileşmesi

Böcek sokmaları, yanıklar ya da kesilerden sonra oluşan yaraların iyileşmesi sırasında da lekeler oluşabilir. Zamanla solabilirler.

6- İritasyon

Bazı kalitesiz cilt kremleri ve saç boyalarının teması cildi irite edip lekelere sebep olabilir.

7- Diyabet

Şeker hastalığı vücutta neredeyse her yerde tahribata neden olurken, cildi de atlamaz ve koyulaştırır. Şeker hastalığı ilişkili durumlar arasında akantozis nigrikans ve diabetik dermopati de bulunur ve bunlar çoğu zaman hastalar tarafından yaşlılık lekeleriyle karıştırılır.