Cumartesi Postası Cilt lekelerine lazerle çözüm

Cilt lekelerine lazerle çözüm

Paylaş
Cilt lekelerine lazerle çözüm

Yaz bitti, ciltte oluşan güneş lekeleri için çözüm arayışları başladı. Eh, bu da çok normal, çünkü kusursuz güzelliğin en önemli sembolü pürüzsüz cilt. Sadece güneş değil, her tür leke tedavisinde kullanılan mucize yöntemler ağrısız, sızısız, yan etkisiz sonuçlanıyor. Medikal Estetik Uzmanı Dr. Emre Çiçek anlatıyor...

RÖPORTAJ: ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

- Güneş lekelerinden kurtulma ihtimali var mı?

Güneş lekesi, yani lentigo, çillerle karışan bir deri renk bozukluğu hastalığıdır. Güneş lekesi, çilden daha koyu renklidir. Yaz-kış deride kalır. Yaz aylarında rengi koyulaşır. Güneş lekesinin çeşitleri vardır. Özellikle açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan deri alanlarında görülür. El sırtı, yüz, omuz, sırt ve göğsün ön yüzünde ortaya çıkar. Güneş yanıklarından sonra, sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasını takiben yaygın şekilde belirebilir. Birkaç seansta tamamına yakın olarak silinebilir. Daha derin olan lekeler de var. Bu melasma türü lekeler, yüzde görülen, daha derin, kahve renkli oluşumlar. Melasma en zor tedavi edilebilen sorundur. Yüzdeki güneş lekeleri, genellikle üst dudak, yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir.

Haberin Devamı

- Ya gebelik lekeleri?..

Hormonların etkisiyle oluşan lekeler, hamileliğin ikinci üç aylık döneminde ortaya çıkıyor. Son üç aylık dönemde ise biraz daha belirginleşiyor. Gebelik lekelerinin tedavisi kolay değildir. Bir bölümü, hamilelik bittikten sonra yavaşça kaybolur. Gebelik lekelerinin yüzeyel olanları peeling ve krem tedavilerine iyi cevap verir. Derin gebelik lekeleri için de son zamanlarda özel lazer sistemleri kullanılmakta. Bu yolla elde edilen sonuçlar gayet başarılı.

- Leke tedavisinde kesin sonuç almak mümkün mü?

Cilt tipi ve uygulanan yönteme göre sonuçlar değişebilir. Lekelerin temizlenme oranı yüzde 75-90 civarındadır. Hele yüzeysel yerleşimli lekeler tedavi sonrası tamamen ortadan kaybolur.

- Hangi bölgelerde daha iyi sonuç alınıyor?

Tüm vücut bölgelerinde lazer leke tedavisi iyi sonuçlar vermektedir. Ama özellikle ellerde ve yüzdeki güneş ve yaşlılık lekeleri, çok başarılı şekilde tedavi edilebiliyor.

- Tedavi kaç seans sürer?

Lekelerin, cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemli. Bu nedenle yüzeysel olanlar (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 1-2 seansta tedavi edilir. Daha derine uzanan lekelerin giderilmesi 3-4 seansı bulabiliyor. Ortalama seans sayısı 2-4. Seans aralıkları da 2-4 haftadır.

Haberin Devamı

İLK SEANSTA BAŞARI

- Hasta, sonuçları ne zaman görmeye başlar?

İlk seanstan sonra gözle görülür.

- Tedavi süresince dikkat edilmesi gereken kurallar var mı?

En önemli nokta güneşten korunmak. Tedavi süresince yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmak zorunlu.

- Lazerle leke tedavisinin avantajları ne?

- Lekelerin kısa sürede tedavi edilebilmesi imkanı

-Tedavide hasta toleransının çok kolay olması

- Anestezi gerektirmemesi

- Tedavi sonrası sosyal ve iş hayatının kısıtlanmaması, enfeksiyon riskinin olmaması Lazer; doğumsal lekelerde, güneşe bağlı lekelerde, gebelik lekelerinde, çillerde, akne lekelerinde, yaşlanmaya bağlı lekelerde kullanılıyor. Doğumsal lekeler dışındaki durumlarda yüzde 90’a varan başarı sağlanıyor. Doğumsal lekelerde başarı ise lekenin özelliğiyle bağlantılı. Bunlarda başarı, yüzde 70’e inebiliyor.

- Lekeler, tedavi sonrası tekrar oluşabilir mi?

Tüm leke tedavi metodlarında olduğu gibi lazerle leke tedavisinde de aynı bölgede sorun tekrarlayabilir. Ancak şu nokta çok önemli: Daha önce lazer leke tedavisi yapılan bir bölgede, lekenin tekrar gelişmesi olasılığı lazer uygulaması yapılmamış bir bölgeye göre daha düşük.

Haberin Devamı

Hangi lekeler lazer ile tedavi ediliyor?

- Güneş lekeleri

- Kozmetiklere bağlı gelişen lekeler (berlock dermatiti)

- Yaşlılık lekeleri

- Pigmentasyonlar

- Çiller (lentigo)

- Derin lekeler (nevüsler)

- Cafe au lait lekeleri

- Gebeliğe bağlı ortaya çıkan lekeler (melasma)

(20.10.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)