Çocuklar için yılbaşı yemek menüsü

Yılbaşı gecesi için planlar yapıldı, hazırlıklar neredeyse tamamlandı. Yılbaşı gecesinde görkemli ve kalabalık sofalar kurulacak. Yeni yılı evinde girmek isteyenler şimdiden menülerine karar verdi bile. Bu özel günde çocuklarınız da size eşlik edecek. Çocuklar için yılbaşı gecesi yemek menüsü konusunda kararsızsanız, sizin için hem sağlıklı hem doyurucu alternatiflerden bir menü hazırladık. İşte, mutfak şefi ve eğitmeni, Kids Gourmet yemek yazarı Ayşe Nil Dinler’den yılbaşı çocuk menüsü ve uzman görüşleri…

30 Aralık 2019, Pazartesi 12:14 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
1-Ezogelin çorbası tarifi

1-Ezogelin çorbası tarifi


Ezogelin çorbası malzemeleri

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 çorba kaşığı pirinç

2 çorba kaşığı bulgur

1 çorba kaşığı biber salçası

6 bardağı su

1 adet küçük soğan

1 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 tutam kimyon ya da toz kişniş (özellikle gaz yapmasını önlemek için)

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı tatlı toz biber


Ezogelin çorbası hazırlanışı

Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, pirinç, bulguru tencereye alıp üzerine su, kimyon ya da kişniş ve tuz ekleyerek pişirin.

Diğer tarafta tereyağı ve zeytinyağını eritip, küçük doğradığınız soğanları içine koyarak soteleyin. Biber salçasını ekleyip, karıştırmaya devam edin. Altını söndürüp nane ve tatlı biberi ekleyin ve iyice karıştırın.

Eğer tanesiz bir çorba istiyorsanız, pişen mercimek, pirinç ve bulgur karışımını blendırdan geçirin. Diğer tarafta hazırladığınız baharatlı, soğan ve salça karışımını ekleyerek karıştırın. Bir taşım kaynatın.

Çorbayı limon ile servis edebilirsiniz.

2- Bal kabağı çorbası tarifi

2- Bal kabağı çorbası tarifi


Bal kabağı çorbası malzemeleri:

400 gr. Bal kabağı( Ne kadar küçük doğranırsa o kadar iyi pişecektir.)

1 adet küçük soğan

1 adet havuç

1 adet orta boy patates

1 çorba kaşığı tereyağı

7-8 yaprak taze kişniş (Toz kiniş de olabilir)

1 çay bardağı et suyu

Yarım su bardağı süt

5 su bardağı su

Yetişkinler kendi çorbalarına tuz ve karabiber ekleyebilir.

Servis ederken kullanmak için:

2 çorba kaşığı ayıklanmış kabak çekirdeği. (Büyük çocuklar ve yetişkinler için)


Bal kabağı çorbası hazırlanışı:

Çorbada kullanacağınız tüm sebzeleri eşit büyüklükte doğrayın.

Tencereyi ateşe koyun. Zeytinyağı ve tereyağını ekleyin. Soğanları koyup kokusu çıkıncaya kadar soteleyin. Havucu ekleyip 2-3 dk soteleyin, patatesi ve bal kabağını ekleyip 2 dakika daha soteleyin.

Üzerini örtecek kadar sıcak su ve et suyu ilave edin. Toz kişinişi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 25-30 dakika eğer indiksüyon ya da elektrikli ocak kullanıyorsanız 30-35 dakika sebzeler pişinceye kadar pişirin. Arada kapağını açıp pişme derecesini takip edin. Not: Bu aşamada isterseniz çorbaya tarçın çubuğu ve 2-3 adet karanfil koyabilirsiniz. Lezzet verecektir. Sütü koymadan önce tarçın ve karanfilleri tencereden çıkartmanız gerekir.

Ardından sütü ilave edin ve kaynayana kadar pişirin. Eğer çocuğunuzun laktoz intoleransı ya da süt alerjisi varsa aynı miktarda badem ya da soya sütü de kullanabilirsiniz.

Eğer çorbanız koyu kıvamlı olduysa, biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Bu çorbada un kullanmamamızın sebebi, çorbanın kıvamını sebzelerin lifi ve patatesin nişastasından alacak olmasıdır.

Çorba kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakika daha pişirilir ve ardından servis tabaklarına çalınarak üzeri kabak çekirdekleri ile süslenerek servis edilebilir. Süs yine büyük çocuklar ve yetişkinler içindir. Küçük çocukların soluk borusuna kaçma tehlikesi nedeniyle kullanılmaz.

3- Kış çorbası tarifi

3- Kış çorbası tarifi


Kış çorbası malzemeleri

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

1 adet soğan, ince doğranmış

1 adet patates, küp doğranmış

1 adet havuç, küp doğranmış

2 adet karnabahar çiçeklerine ayrılmış

5-6 adet mantar, ayıklanıp, doğranmış

yeteri kadar su

1 çay kaşığı zerdeçal

1,5 bardak süt

1 çorba kaşığı labne peyniri

1/4 su bardağı haşlanmış nohut


Kış çorbası Hazırlanışı

Zeytinyağı tencereye koyulur. Soğan ilave edilir ve yakmadan pişirilir.

Diğer sebzeler eklenir. 3-4 dakika karıştırarak pişirildikten sonra bir tutam tuz ve üzerini örtecek kadar su eklenerek kaynatılır. Tüm sebzeler yumuşayıncaya dek (15 – 20 dk kadar) pişirilir.

Pişen sebze çorbası el blendırından veya mutfak robotundan geçirilir. Labne peyniri, tereyağı, süt ve zerdeçal eklenir. Kıvamı eğer koyu ise sıcak su eklenerek istenilen kıvama getirilir.

Çorbaya haşlanmış nohut ekleyerek bir taşım kaynatılır. Servis edilir.

4- Milföye sarılı tavuk baget tarifi

4- Milföye sarılı tavuk baget tarifi


Milföye sarılı tavuk baget malzemeleri

6 tane tavuk baget

1 paket milföy hamuru

1 adet yumurta sarısı

Susam


Milföye sarılı tavuk baget hazırlanışı

Tavuk bagetler suda haşlanır. Bir kenara soğumaya bırakılır.

Milföy hamuru 1cm. genişliğinde şeritler halinde kesilir.

Haşlanmış bagetlerin üzerine şerit milföy hamuru sarılır.

Hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam dökülür.

Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakikada pişecektir.

5- Fırında kuzu pirzola tarifi

5- Fırında kuzu pirzola tarifi


Fırında kuzu pirzola malzemeleri

2 adet kuzu pirzola

1 diş sarımsak

100 gr. tereyağı

1 çay bardağı galeta unu

1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi

1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz

1 çorba kaşığı naturel sızma zeytinyağı


Fırında kuzu pirzola hazırlanışı

Fırını önceden ısıtın, (200 derece) Isıya dayanıklı bir fırın kabına pirzolaları yerleştirin ve üzerine zeytinyağı ile çok az tuz serpin. Fırında yumuşayana kadar yaklaşık 20 dk. pişirin.

Bir kapta oda ısısına getirilmiş tereyağı, dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, limon kabuğu rendesi ve galeta ununu karıştırın.

Pirzolaları fırından alın ve üzerine yapılan karışımı dökerek tekrar fırınlayın. Piştiğinde fırından çıkararak servis edin.


Çocuk hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Güven’in notu:

Çocuklar genelde pirzolayı sever. Ancak sert olmaması ve az yağlı olduğundan kuzu pirzola tercih edilmelidir. Galeta ununu, kızarmış ekmekleri blenderdan geçirerek evde de hazırlamak mümkündür.İnsan vücudu en değerli demir ve proteini, sadece ve sadece kırmızı etten sağlayabilir.Küçük çocuklar için çok ince ve küçük parçalara bölerek yedirebilirsiniz.

6- Limon aromalı tavuk köftesi tarifi

6- Limon aromalı tavuk köftesi tarifi


Limon aromalı tavuk köftesi malzemeleri

1 adet tavuk göğüs eti

1 adet yumurta

1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz veya dereotu

1 çorba kaşığı pirinç

1 adet limon (rendelenmiş kabuğu)

1 tatlı kaşığı tereyağı


Limon aromalı tavuk köftesi hazırlanışı

Tavuk etini mutfak robotundan geçirerek kıyma haline getirin.

İçine yumurta, limon kabuğu rendesi, maydanoz ve haşlanmış pirinç ekleyin.

Hamur kıvamına gelene kadar el ile yoğurun. Ellerinizi hafif zeytinyağı ile yağlayarak köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin.

Yapışmayan tavaya çok az tereyağı koyun, kısık ateşte her iki yüzü kızarana kadar pişirin.


Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Güven’in notu:

Tavuk köftesi yaparken organik yahut dolaşan tavuk eti tercih edilmelidir. 1 yaş üzeri olduğundan çok az tuz ile tatlandırmak mümkündür. Aynı tarif yumurta akı ve tuz eklenmeyerek yapılırsa 8 ay ve üzeri çocuklara da yedirilebilir. Köftelerin kızgın yağda hızlı kızartılması önerilmez.

7- Balık şiş tarifi

7- Balık şiş tarifi


Balık şiş malzemeleri

500 gr somon (şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş)

1 adet kapya biber, şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış

5-6 adet kabuğu soyulup, sapı çıkartılmış kültür mantarı

1 adet dolmalık biber şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış

Sosu için

3 çorba kaşığı zeytinyağı

½ rendelenmiş kuru soğan (isteğe bağlı)

1 cay kaşığı tatlı toz biber

1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik ya da 1 cay kaşığı kuru kekik

1 adet kuru defne yaprağı (elinizle küçük parçalara ayırın)


Balık şiş hazırlanışı

Sos malzemeleri derin bir kapta karıştırılır. Eşit parçaya bölünmüş ve yıkanıp süzülmüş somon eklenerek, en az 1 saat sosta, buzdolabında bekletilir. (Buzdolabı ısısı 4 derece altı olarak düşünülmüştür)

Sosta dinlenmiş balıklar, doğranıp hazırlanmış biberler, mantar ve şişler alınarak malzemeler şişlere dizilir. Dizme işlemi mantar veya biber ile başlayıp bitirilir. Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan şişler fırın kabına ya da tepsisine dizilip üzerine sosu dökülür.

Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilip servis edilir. Pişirme süresi balığın parça kalınlığına göre değişebilir.


Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanı Doç Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Kılçık olup olmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayınız. Beslenmenin başlıca yiyecekleri arasında olan balık, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Herkesin bildiği gibi yüksek oranda Omega 3 yağı içerir. Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bol miktarda protein barındırır. Güçlü bir antioksidandır. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder ve özellikle sürekli sınavlarla boğuşan çocuklarımızın zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kan şekeri seviyesini düzenler, bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır. Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eden balık, aynı zamanda kolesterolün dengelenmesinde de etkili rol oynar. Büyümeye katkı sağlar. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar özellikle balık yemelidir. Bu grupta yer alan kişiler civa ve ağır metalleri daha az içeren yüzey balıkları dediğimiz balıklardan yemelidir. Unutmayalım her şeyin azı karar, çoğu zarar.

8- Fırın mücveri tarifi

8- Fırın mücveri tarifi


Fırın mücveri malzemeler

1 adet sakız kabak, rendelinmiş ve suyu sıkılmış

1 adet havuç, rendelenmiş

1 adet küçük, pancar rendelenmiş

1 adet küçük kereviz

1 adet körpe pırasa, ince kıyılmış

1 adet yeşilbiber, çekirdekleri ve sapı alınıp ince doğranmış

1 adet kırmızı kapya biber, çekirdekleri ve sapı alınıp ince doğranmış

1 avuç dolusu maydanoz

1 avuç dolusu dereotu

2 kibrit kutusu kadar rendelenmiş beyaz peynir

2 tepeleme çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çay kaşığı kuru nane

1/2 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber

3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

4 çorba kaşığı un (tam buğday)

1 yumurta


Fırın mücveri hazırlanışı

Yumurta ve sızma zeytinyağı mutfak robotuna koyulur. İçerisine maydanoz ve dereotunu eklenerek robotta karıştırılır. Karıştırma kabına tüm sebzeler, baharat, peynir, yumurta karışımı koyularak harmanlanır.

Fırın kabı veya muffin kapları zeytinyağı ile yağlanıp, mücver karışımı kaplara boşaltılır. 180 dereceye ısıtılmış fırında, kabın büyüklüğüne göre mücverin içi pişip, dışı kızarıncaya kadar pişirilir.

Yoğurtla ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilebilir. Afiyet olsun.


Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanı Doç Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

İçerisinde çeşit çeşit sebze bulunan fırın mücveri, C vitamini, potasyum, A vitamini, beta karoten, folik asit ve daha pek çok yönden oldukça zengindir. Gaz problemi olan çocukların dikkatli yemesinde fayda var. Kereviz, pırasa gaz yapan sebzelerdir. bu sebeple tarif 1 yaş üzeri çocuklar için daha uygundur. Fırında yapılması ise en güzel yanı. Tavada bol yağda kızartma çocuklarda önermediğimiz bir pişirme yaklaşımıdır. Çocukları gelişme çağında zararlı maddelerden ne kadar uzak tutarsak o kadar iyi.

9- Köfteli taco tarifi

9- Köfteli taco tarifi


Köfteli taco malzemeleri

1/2 su bardağı mısır unu

3/4 su bardağı tam buğday unu

1,5 su bardağı su

1 adet yumurta

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Köfte için

250 g orta yağlı dana kıyma

1 adet soğan

1 adet sarımsak

Karabiber, kimyon

½ adet orta boy kırmızı soğan

100 g Cheddar peynir


Köfteli taco hazırlanışı

Taco için; mısır unu, normal un, tuz ve su, boza kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçerisine 1 adet yumurta kırılır, krep pişirir gibi arkalı önlü pişirilir. Yaklaşık 16 adet krep ikiye katlanıp fırın tepsisine dizilir. 180 C ısılı fırında yaklaşık 15 dk hamurlar sertleşene kadar pişirilir.

Köfte için: Kıyma, soğan ve sarımsak rendesi ve baharat ile yoğurulur ve top top yapılarak sızma zeytinyağı koyulmuş yanmaz bir tavada, kısık ateşte pişirilir. Kırmızı soğanlar da ince ince dilimlenip kısık ateşte pişirilir. Tercihen ılık tacoların arasına köfte, pişmiş soğan ve cheddar peynir rendesi koyularak servis edilir.


Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanı Doç Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Köfteleri top top yapmak yerine yassı yapmak, içinin daha iyi ve çabuk pişmesini sağlayacaktır. Ne kadar az süre pişirilirse yanma ihtimali o denli düşer ama bu arada çiğ kalmaması da gerekir. Bu Taco tarifini kullanarak, okula giden çocukların beslenme çantası için alternatifler yapılabilirsiniz.

Tarifte garnitür olarak pişirilen soğanın yanmaması ve karamelize olmamasına dikkat ediniz. Son derece faydalı olan soğanı karamelize ederek kanserojen hale getirmeyiniz. Karamelize olmuş soğan oldukça lezzetli olmasına karşın ne çocuk ne de yetişkin beslenmesine uygun değildir.

10- Külahta muhallebi tarifi

10- Külahta muhallebi tarifi


Külahta muhallebi malzemeleri

İçi için kestaneli muhallebi ya da meyve parçalarıyla karıştırılmış süzme yoğurt veya puding kullanabilirsiniz.

Hazır dondurma külahları

Yarım paket sütlü çikolata

Muz, çilek, yaban mersini vb. arzunuza göre meyveler.


Külahta muhallebi hazırlanışı

Çikolata, külahın ağzının girebileceği büyüklükteki bir kaba koyulur ve sıcak su içine oturtularak eritilir. (Benmari usulü)

Külahlar, erimiş çikolataya ağız kısmı kasenin tabanına değecek şekilde batırılıp çıkartılır. Ardından külahın ağız kısmı Hindistan cevizi rendesi, dövülmüş fındık, kakao gibi malzemelere batırılarak süslenir. Bir tabağa alınarak buzluğa konulur. Külahın ağız kısmını tabağın dışında bırakarak yerleştirirseniz süsün bozulmamasını sağlarsınız.

Muhallebi yapılarak soğumaya bırakılır.

Oda sıcaklığına erişen muhallebi, meyve parçaları ile karıştırılarak külahlara konulur. Külahlar buzlukta 10 dakika kadar soğumaya bırakılır. Külahın ağzından 1 parmak az doldurursanız muhallebi dökülmez.

Buzlukta soğuyan muhallebi dolu külahları çıkartıp süslediğiniz tabağa yerleştirebilirsiniz. Külahların ağız kısmına içindeki meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Not: Külahlara konulacak malzemeyi servis etmeye yakın koyarsanız külahlar nemlenip bozulmaz. Aksi halde yumuşar şekli bozulur. İçine koyacağınız muhallebiyi normalden biraz katı yapmanızı öneririz.

Kestaneli muhallebi tarifi

Kestaneli muhallebi malzemeleri

200 gr. kestane

500 ml süt (yarım litre ya da 2 su bardağı)

500 ml.su (yarım litre ya da 2 su bardağı)

2 çorba kaşığı pekmez

2 çorba kaşığı un (yulaf, pirinç vb. unlar olabilir)

Üzeri için:

Ceviz

Kestaneli muhallebinin hazırlanışı

Kestaneler ayıklanır. (Kolay soymak için bir süre kabuğuyla haşlayıp soyabilirsiniz. Kabuğuyla haşladığınız suyu dökün)

Soyulmuş kestane daha sonra süt ve suyun içinde haşlanır.

Kestaneler pişince, bir miktar ılık su ile karıştırılarak pürüzsüz kıvam verilmiş un eklenir ve karıştırarak pişirilir.

Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez koyulur, el blendırından geçirilir.

Servis kaselerine alınır, soğumaya bırakılır. Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek sunuma hazırlanır.


11-Kuruyemişli atıştırmalık toplar (2 yaş ve sonrası için)

11-Kuruyemişli atıştırmalık toplar (2 yaş ve sonrası için)


Kuruyemişli atıştırmalık toplar için malzemeler

1 avuç ceviz

5-6 adet kuru kayısı

1/2 avuç dut kurusu

Hindistan cevizi rendesi (isteğe bağlı)


Kuruyemişli atıştırmalık topların hazırlanışı

Tüm malzeme rondoya koyulur ve ince çekilir. Sonra bir tutam alınarak, avuç ile küçük toplar yapılır. Top top yaptığımız karışımı dövülmüş antep fıstığı yahut Hindistan cevizi rendesine bulayabilirsiniz.


Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanı Doç Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Kuru yemişli atıştırmalık, çocuğunuz için enerji, vitamin, mineral deposu tabii fazla tüketmemek kaydıyla. Kayısı bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Ceviz Omega 3 kaynağı, dut kurusu da aynı şeklide pek çok faydalı vitamin ve mineral içerir. Dut ve kayısı şeker açısından zengin olduğundan obezite veya diyabet hastalığı olan çocuklara tavsiye etmiyorum. Özellikle kuru kayısı yumuşak kaka yapmaya sebep olabilir bu nedenle ishal olan çocuğa yedirmeyiniz.

12- Sütsüz yumurtasız vegan brownie tarifi

12- Sütsüz yumurtasız vegan brownie tarifi


Vegan brownie malzemeleri

1,5 çay bardağı haşlanmış nohut suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı veya tahin

10 adet sıcak suda bekletilmiş hurma

4 yemek kaşığı Hindistan cevizi unu

3 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu veya kakao

1 avuç kuş üzümü

1 çay kaşığı karbonat (birkaç damla limon suyu veya sirke eşliğinde)

Üzeri için kıyılmış kuruyemiş.


Vegan brownie hazırlanışı

Nohut suyu mixer ile köpük köpük olup katılaşana kadar (yumurta beyazı gibi) 8-10 dakika aralıksız çırpılır.

Sıcak suda birkaç saat bekletilen hurmaların çekirdekleri çıkartılır, kabukları soyulur ve blenderda yağ veya tahin ile çekilerek püre haline getirilir.

Önce hurma püresi sonra unlar köpük nohut suyunun içerisine yavaş yavaş ilave edilir, köpüğün inmemesi için bir spatula yardımı ile dıştan içe yavaş yavaş karıştırılır.

En son üzümler ve karbonat birkaç damla limon ile birlikte eklenir. Yağlı kağıt serilen kabın içerisinde 170 derece fanlı ayarda içi pişene kadar 40-50 dakika pişirilir. Afiyet olsun!

13- Kestaneli kütük pasta (2 yaş ve sonrası için)

13- Kestaneli kütük pasta (2 yaş ve sonrası için)


Kestaneli kütük pasta malzemeleri

Kek İçin

2 adet yumurta

3 çorba kaşığı esmer toz şeker

1/2 su bardağı zeytin yağı

1 paket kabartma tozu

1,5 su bardağı tam buğday unu

Krema için

1 su bardağı süt

3 çorba kaşığı bal

3 çorba kaşığı un

1 adet muz

30 adet kestane

1 paket labne peyniri

3 çorba kaşığı kakao


Kestaneli kütük pasta hazırlanışı

Kestanelerin üzerine bıçakla çizik atılıp yaklaşık 10 dakika haşlanıp kabukları soyulur. Ayrı bir yerde, yumurta ve şeker çırpılır. İçerisine yağ, un ve kabartma tozu ilave edilip fırın tepsisine pişirme kâğıdı serilip üzerine kek harcı 1 cm kalınlığında yayılır. 170 C ısılı fırında 25 dakika pişirilir. Pişirme kâğıdının altına ıslak bir bez koyulur ve kek nazikçe rulo haline getirilir.

Kreması için; süt ve un yoğunlaşana kadar pişirilir ve içerisine 1 adet muz bal ile birlikte ezilerek koyulur. Kestanelerin yarısı bu karışıma ilave edilir. Kekin arasına soğumuş kestaneli krema ilave edilir.

Bir miktar ayrılmış olan kestane, labne ve bal karıştırılarak rulo pastanın üzerine sürülür.

Kakao ile süslenir.

14- İrmikli bal kabaklı sütsüz tatlı (7 ay ve sonrası için)

14- İrmikli bal kabaklı sütsüz tatlı (7 ay ve sonrası için)


İrmikli bal kabaklı tatlı için malzemeler

1 su bardağı su

Çeyrek su bardağı irmik

2 kibrit kutusu büyüklüğünde küp haşlanmış ve çatalla ezilmiş bal kabağı

Üzüm pekmezi

1 tatlı kaşığı tereyağı


İrmikli bal kabaklı tatlının hazırlanışı

Bal kabağı buharda veya az miktarda su ile yumuşayana kadar ocakta pişirilir.

Su, yağ ve irmik ayrı bir tencereye koyulur ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadığında ocak kısık ateşe alınır. İçerisine bal kabağı eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir.

Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alınır. Ilındığında pekmez ilave edilir. Ilık olarak kâselere koyulur. Süslemek isterseniz fırınlanmış bal kabağı koyabilirsiniz.

15-Taze sıkılmış meyve suyu karışımı

15-Taze sıkılmış meyve suyu karışımı

Çocuklar için yılbaşı gecesi yemek menüsü içeceği olarak taze sıkılmış meyve suyu öneriyoruz. Narenciye alerji yapabileceğinden 1 yaş altındaki bebeklere portal suyu eklemeden hazırlayabilirsiniz. Ama çocuklar erken uyusun diyorsanız tavsiyemiz ayran olacaktır.

Kaynak: kidsgourmet

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Çocukların beslenmesine eklenmesi gereken olmazsa olmaz 10 besin