Dünya Colorado'da 'kafa bulma' kuyruğu

Colorado'da 'kafa bulma' kuyruğu

Paylaş
Colorado'da 'kafa bulma' kuyruğu

Esrar satışının 1 Ocak'tan itibaren yasallaştığı ABD'nin Colorado eyaletinde, marihuana satan dükkanların önünde uzun kuyruklar oluştu!

2012 yılının Kasım ayında Colorado ve Washington’da, 21 yaşını doldurmuş kişilere uygulanan esrar bulundurma ve esrar kullanma yasağının kaldırılması için oylama yapılmış ve sonuçta esrarın yasallaştırılması kararı çıkmıştı.

Washington’da esrar satışına 2014’ün sonlarına doğru izin verilmesi bekleniyor.

Washington ve Colorado, esrarın tıbbi amaçlarla kullanımını serbest bırakan 20 eyaletten biri. Ancak esrar kullanımı federal yasalara göre hala yasadışı.

‘Yeşil Çarşamba’ kutlamalarına günler öncesinden hazırlanan dükkân sahipleri esrar depolamaya başlamış ve güvenlik önlemlerini de artırmıştı.

Yeni yasa uyarınca, esrar alkol gibi satılabilecek. Colorado’da yaşayanlar bir ons yani yaklaşık 28 gram, Colorado eyaleti dışındakiler ise bu miktarın dörtte birini satın alabilecek.

DÜKKANDAN ALANLAR NEREDE TÜKETEBİLECEK?




Esrar yalnızca mülk sahiplerinin izniyle, özel mekânlarda tüketilebilecek.

Esrar satışı da, alkol gibi vergilendirilecek. The Denver Post gazetesinin aktardığına göre eyalet yetkilileri esrar satışıyla elde edilecek vergilerden ilk 40 milyon doların, okul inşası için kullanılacağını söyledi.

Gazete, yeni yılın ilk günü kaç dükkânın esrar satışına başlayacağının tam bilinmediğini fakat listede yaklaşık 30 işletmenin olduğunu yazıyor.

Çoğunluğu Denver’da bulunan 136 işletmeye esrar satışı için ruhsat verilmişti.

Colorado’da esrar yasağının kalkmasından memnun olduklarını belirten Esrar Yasaları Reformu Kuruluşu’nun Colorado temsilcisi Rachel Gillette, eyaletin ‘uyuşturucu savaşlarından stratejik bir çıkış yolu’ bulduğunu ve ‘diğer eyaletlerin de aynı yoldan gitmesini umduğunu’ söyledi.

Fakat yasağın kaldırılmasına karşı çıkanlar, gençlere yanlış mesaj verildiğini; kararın halk sağlığı ve toplum için sorunlar doğurabileceğini savunuyor.

‘Esrara Zekice Yaklaşımlar’ adlı kuruluştan Kevin Sabet, esrar alımına yaşı tutmayanlar için kara borsa oluşacağı kanısında.

BBC TÜRKÇE

2

Haberin Devamı