Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bedelli askerlik için Eylül sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bedelli askerlik için Eylül sinyali

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bedelli askerlik için Eylül sinyali

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi dönüşü uçaktaki gazetecilere bedelli askerlik ile ilgili şu önemli açıklamayı yaptı: “En kötü ihtimalle yeni yasama dönemi olan Ekim’de açıklarız. Belki Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkarmayı deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz.”

HAKAN ÇELİK

Haberin Devamı

Erdoğan Brüksel dönüşü uçakta, Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal ve POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in arasında olduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki Nato Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump ile yaptığı görüşmeyi anlattı. F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimi konusunda sorun çıkmayacağını belirten Erdoğan, “Trump F-35’ler konusunda anlaşmaya uyacaklarını, gerekli talimatları verdiğini söyledi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump ile Münbiç ve F-35 savaş uçakları konusunu görüştüklerini söyledi. ABD Kongresi’nin Türkiye’ye verilmemesi yönünde karar aldığı F-35’ler için Erdoğan “Türkiye 800 milyon dolar ödedi. Trump anlaşmanın aynen uygulanacağını söyledi. ‘Gerekli talimatı verdim’ dedi. Beyaz Saray, Kongre’ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi” diye konuştu. Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesinde, darbe girişiminin kilit ismi, Almanya’da olduğu iddia edilen FETÖ’cü Adil Öksüz konusunun gündeme gelmediğini de kaydeden Erdoğan, Ağustos’ta Almanya ziyaretinde bu konuları ele alacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘SURİYE'DE HEDEF SAĞLIKLI SEÇİMLER’

Türkiye’nin AB ilişkileri ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda ise Erdoğan “Bu noktada Türkiye’ye yönelik çok da olumlu bir yaklaşım söz konusu değil. Sadece Türkiye’nin masada olması gerektiği gerçeğini kabul etmiş durumdalar. Yeni yönetim sistemiyle neticeler alınmaya başladığı andan itibaren süreç daha farklı işleyecektir” ifadelerini kullandı. Suriye’deki siyasi çözüm konusunda ise Erdoğan, “Hedef bir an önce Suriye’de sağlıklı bir seçim yapılmasını sağlamaktır. Koalisyon güçleri, Türkiye, Rusya, İran hep birlikte çalışıp, Suriye halkını seçime götürebilmektir” dedi.

'KUR BASKISINA KARŞI MİLLİ PARA'

Dövizdeki yükseliş konusunda ise Erdoğan şunları söyledi: “Kur baskısı sadece Türkiye için değil, her yer için geçerli. Kur baskısı denen olayı frenleyebilecek olan en iyi araçlardan biri, milli parayla ticaret yapmaktır. Buna Rusya ve İran ile kısmen başladık. Çin’le de konuşuyoruz. Alışverişi milli paralarla yaptığımız oranda kur baskısı azalacaktır. Ama tümüyle sıfırlamak mümkün değil.”

Haberin Devamı

BEDELLİ EKİM'DEN ÖNCE ÇIKABİLİR

Erdoğan, seçim öncesi çıkacağına söz verdiği bedelli askerlik konusunda ise şöyle dedi: “Milli Savunma Bakanımız çalışmasını yapacak. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek. En kötü ihtimalle yeni yasama döneminde (Ekim’de) açıklamış oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz.”