Gündem Defineciler jandarmaya yakalandı

Defineciler jandarmaya yakalandı

Paylaş
Defineciler jandarmaya yakalandı

Yozgat Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından il genelinde yapılan üç ayrı operasyonla, tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazı yaptıkları gerekçesiyle 20 kişi yakalandı

Yapılan operasyonlarda yaklaşık bin yıllık tarihi eserler ele geçirildi. Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ve Boğazlıyan İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ortaklaşa yürüttükleri iki ayrı tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 1’i polis olmak üzere 19 kişi gözaltına alındı. Yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde harekete geçen jandarma ekipleri Aşağısarıkaya Köyü ve Abdili Köyü arazisinde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Aşağısarıkaya Köyü’nde M.S (29) isimli şahsın evinde yapılan aramada Kayseri’den satılmak üzere getirildiği öğrenilen 2 adet heykel, 1 adet heykel başı ve çeşitli tarihi eserler ele geçirildi. Aynı anda Abdili Köyü arazisinde taştan oyulmuş tarihi bir mezarı kazarak kaçak kazı yapan 5 kişi kazı yaptıkları anda suçüstü yakalandılar. Eş zamanlı yürütülen iki ayrı operasyonda toplam 16 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

Yakalanan şahıslar yapılan sorgulamanın ardından adliyeye sevk edilirken, adliyeye sevk edilenler arasında Kayseri İl Emniyet Müdürlüğünde görevli bir polis memurunun bulunduğu öğrenildi. Yozgat merkez ilçeye bağlı Tavium Antik Kenti kalıntılarının bulunduğu Büyüknefes köyünde ise A.Y (46) evinin bahçesinde bulunan Roma dönemine ait 1 adet medusa başı, lahit parçası ile üzerinde medusa başı ve çeşitli figürler bulunan bin 200 kilogram ağırlığındaki mimari yapı kalıntısını satmaya çalışırken yakalandı.

Yapılan soruşturmanın ardından olayla ilgili olarak 4 kişi gözaltına alındı. Jandarma tarafından tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazılara yönelik yapılan 3 ayrı operasyon ve takipler sonucunda 20 kişi gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Yozgat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri tarafından yapılan operasyon sonucunda da 15 parça tarihi eser ele geçirildi.

Harun GÖKÇEOĞLU/ YOZGAT, (DHA)