Siyaset Demirtaş'tan PKK'ya bir çağrı daha
Paylaş
Demirtaş'tan PKK'ya bir çağrı daha

Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da önemli açıklamalarda bulundu... Yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerektiği çağrısını yapan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi. Demirtaş, 'Bu ülkede savaş yaptırmayacağız, 90'lara dönüşe izin vermeyeceği' dedi

Demirtaş önce Mardin'de konuştu.Daha sonra Diyarbakır'da kameraların karşısına geçti.

Haberin Devamı

İşte Demirtaş'ın Diyarbakır'daki açıklamalarının satır başları:

2023 vizyonunuz başkanlık sistemiyse yaptırmadık, yaptırmayacağız da...

Silah sesi Saray'dan duyulmuyor siz rahatsınız. Gelin de buradakilere sorun. Saray duvarları kalın, ses geçirmiyor.

Tek suçumuz parti olarak seçime girme kararı aldık ve barajı geçtik.

AKP'nin beklediği şey AKP'nin Dolmabahçe'deki açıklama sonrası AKP'nin yüzde 50 oy alması HDP'nin baraj altı kalmasıydı.

SAYIN CUMHURBAŞKANI SEÇİM STARTINI MUHTARLARLA VERDİ

Sayın Cumhurbaşkanı muhtarlarla yaptığı görüşme ile seçim startını resmen verdi!

HDP olarak silahla aramıza mesafe koymak için siyaset dedik. Halka verdiğimiz sözün gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz.

HDP'nin tercihi tüm kültürlerin bir arada barış içinde yaşamasıdır. Bunun için Dolmabahçe'de mutabakata varılan 10 maddelik çerçeveye getirmektir.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanı artık savaş politikalarının tutmadığını görür, bugün şu saatte kaldığımız yerin daha ilerisinde olalım derse hepimiz sürecin arkasında olacağız.

Kan deryası içinde sivil siyasetin sesi daha da kısılacaktır.

Müzakere erdemli ve onurlu bir iştir. Diyalogtan kaçmaktır korkaklık. Bütün topluma bu sözü verdik.

BU ÜLKEDE SAVAŞ YAPTIRMAYACAĞIZ

Bu ülkede savaş yaptırmayacağız. 90'lara dönüşe izin vermeyeceğiz.

Bedellilerle, çürük raporlarıyla torpillerle evlatlarına askerlik yaptırırlarken mecbur kalıp askere giden insanların canı üzerinden siyaset yapmalarına izin vermeyeceğiz.

Savaşlar önce insanları sonra insanlığı öldürür.

Artık iki şehir arasında un sevkiyatı dahi yapılamaz hale geldi.

Bu fırtına geçecek, bugün ve ya yarın. Biz bu fırtına içinde birbirimize tutunalım ki bu topraklarda birlikte yaşamaya devam eden halklar olarak varolalım.

-----------------------------------------------------------------------

DEMİRTAŞ MARDİN'DE KONUŞTU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini savunarak; "Yarın değil, haftaya değil, bugün, bu saatte barışı hemen istiyoruz. Silahların derhal susturulması ve ateşkes pozisyonuna geçilmesi gerekiyor. Adım adım sorunlarımızı tıpkı bir ilmiği çözer gibi çözmek istiyoruz. Bunun başlangıcı da silahları susturmaktan geçer. Amasız, ancaksız silahlar susmalı ve diyalog, müzakere kanalları açılmalıdır. Silahları susturun ve karşılıklı ateşkes pozisyonuna dönün. Sivil siyasete çözüm olanakları tanıyın. Toplum bunu istiyor. Bu sese ki dedi.

Haberin Devamı

Mardin'de HDP İl Başkanlığı'nın düzenlediği 'Arap Halkı Barışı Sahipleniyor' konulu panele HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Mardin Milletvekillerinden Mithat Sancar, Gülseren Yıldırım, Enise Güneyli, Arap asıllı olan Mehmet Ali Aslan, Süryani asıllı olan Erol Dora, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt ve Batman'dan gelen farklı kesimlere mensup sivil toplum örgütleri katıldı. Panelin düzenlediği otel içi ve dışında geniş güvenlik önlemleri alınırken, salona, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve İngilizce olarak Arap Halkı Barışı Sahipleniyor yazılı ve konuşma kürsünün üstüne ise "İktidar hırsınız Halkların Demokrasi Bloğu karşısında yerle bir olacak! Size savaş yaptırmayacağız" yazılı pankartlar asıldı.

Haberin Devamı

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizim açımızdan bedeli ne olursa olsun, HDP barış isteğinden vazgeçmeyecektir. Sizlerden ricam. Bulunduğunuz her yerde, evinizde, iş yerinizde, nerede olursanız olun barışı örgütleyin. Kardeşlerinize sarılın. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun kardeşlerinize sarılın. Bu fırtınada dağılmamanın yolu budur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Demirtaş, şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı'nın işi gerilimi yükseltmek değildir. Türkiye halkları barış istiyor. Bu çok kıymetlidir. Davutoğlu, 'Türkiye'yi Suriye yapmak istiyorlar' diyor, doğru. Ama kendisi dışındaki herkesi düşman gören anlayış buna yol açar. Türkiye siyasetinden ve Cumhurbaşkanı'ndan beklenen şey, 7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan sonucu doğru okumaları. Ortaya yeni bir durum çıktı. Türkiye'nin artık çoğulcu bir demokrasiye doğru yürüyen, ilerleyen ve kendini bu çerçevede barışını inşa etmeye mecbur bir ülke olarak konumlandırması gerekirdi. Bütün Türkiye aslında Karadeniz'den,Trakya'ya, Ege'den Akdeniz'e, Doğu'dan Güneydoğu'ya, her yer bu mesajı net olarak vermiş oldu. Bütün dünyaya, uluslararası topluma HDP'den güçlü bir mesaj verilmiş oldu. Türkiye'nin her şeye rağmen, bu kısa süre içerisinde, sadece birkaç hafta içerisinde polisi, askeri, gerillası ve sivili ile onlarca evladımızı yitirmiş olmamıza rağmen, Türkiye toplumu olarak yüzde 80'den fazla halen barış istiyoruz. Evet ülkemizi Suriye gibi yapmak istiyorlar, sayın Davutoğlu bunu belirtiyor. Buna bende katılıyorum. Buna izin vermeyeceğiz. Ama bunun yolu birbirine hakaret etmekten, birbirini ötekileştirmekten geçmez. Bunun yolu diyalog ile, empati ile, karşısındakini anlamaya çalışmakla, kendin dışındakilerin de bu ülkeyi sevdiğine inanarak, kendin dışındakilerin bu ülkenin düşmanı olmadığını bilerek hareket etmekten geçer. Bizim şiddetle, silahla asla hiçbir işimiz olmadı. Tercihimiz silahtan yana değil, şiddetten yana değil demokratik siyasetten yana olduğu için buradayız. Biz tereddütsüz bir şekilde ifade ettik. Eller tetikten çekilmelidir. Yarın değil, haftaya değil, bugün, bu saatte barışı hemen istiyoruz. Silahların derhal susturulması ve ateşkes pozisyonuna geçilmesi gerekiyor. Adım adım sorunlarımızı tıpkı bir ilmiği çözer gibi çözmek istiyoruz. Bunun başlangıcı da silahları susturmaktan geçer. Amasız, ancaksız silahlar susmalı ve diyalog, müzakere kanalları açılmalıdır. Silahları susturun ve karşılıklı ateşkes pozisyonuna dönün. Sivil siyasete çözüm olanakları tanıyın. Toplum bunu istiyor. Bu sese ki

Haberin Devamı

"HDP BARIŞ ISRARINDAN VAZGEÇMEYECEK"

Demirtaş, HDP'yi içeriden dizayn etmek isteyenlere karşı dik durmaları gerektiğini belirterek, "Halkların Demokratik Partisi önümüzdeki dönemde ne pahasına olursa olsun, bedeli ne olursa olsun barış ve birlikte yaşama ısrarından vazgeçmeyecektir. Bizi kirli işbirlikleri ile itham edenler büyük yanılgı içindeler. Bize dışarıdan politika dayatanlara karşı dadik duracağız. Bize içeriden politika dayatıp, siyaseti dizayn etmeye çalışanlara karşı da dik duracağız. Türkiye toplumu ancak bu şekilde geleceğe güçlü, sağlam adımlarla yürüyebilir. Kin ve öfke dilini kullanmadık, kullanmayacağız. Ki diye konuştu.