Gündem Deniz patlıcanı nedir? Deniz hıyarı fiyatı ne kadar?

Deniz patlıcanı nedir? Deniz hıyarı fiyatı ne kadar?

Paylaş
Deniz patlıcanı nedir? Deniz hıyarı fiyatı ne kadar?

Ülkemizde deniz patlıcanı toplamak yasak... Bunun nedeni ise deniz hıyarı da olarak bilinen deniz canlısının sayısındaki azalmaya bağlı olarak yaşamı olumsuz etkileme... Dün yine 5 kişi deniz patlıcanı toplamak için Ayvalık'ta denize açıldı. Tekne alabora olunca 4 kişi denizde kayboldu. Bu gelişmenin ardından "Deniz patlıcanı nedir?" sorusu tekrar gündeme geldi.

Dün gece saatlerinde Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 5 kişi deniz patlıcanı toplamak için denize açıldı. Fırtına nedeniyle tekne alabora olunca 5 kişi denize düştü. Aralarından bir kişi kurtarılırken diğer 4 kişi ise hala aranıyor. Ülkemizde deniz hıyarı toplamak yasak. nedeni ise sayılarının az olması ve bu nedenler deniz yaşamını olumsuz etkilemesi... Son yaşana bu hazin olay sonrası "Deniz patlıcanı nedir?" sorusu tekrar gündeme geldi.

Haberin Devamı

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Yüksek proteinli içeriğinden dolayı; spor yapan kişilerin vücut gelişimine yardımcı olduğu, diş eti rahatsızlıklarına, yorgunluğa ve iktidarsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Çin tıbbında sıklıkla kullanılan deniz patlıcanı aynı zamanda pişirilerek gıda olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak kurutularak yenen deniz patlıcanları, çorba olarak da tüketilmektedir. Uzun yıllardır Uzak Doğu yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. İlaç sanayi ile birlikte kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.

Deniz Patlıcanı toplamak yasak mı?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır. Uzak Doğu’dan gelen talepler doğrultusunda kaçak olarak deniz patlıcanı toplayan kişiler yakalanmaları hususunda kanunlara göre 1113 TL’lik para cezasına çarptırılmaktadırlar. Eğer ki yakalanıp cezasını ödeyen kişi kaçak bir şekilde deniz patlıcanı avlamaya devam ederse para cezası katlanmaktadır. Günümüzde ise yoğun talep ve yüksek fiyatlar sebebiyle birçok kişi kaçak deniz patlıcanı avı yapmaktadır. Deniz patlıcanları genel olarak Hindistan, Fiji, Papua Yeni Gine, Çin ve Japonya gibi bölgelerde çıkarılmaktadır. Türkiye’de ise Ege Denizi civarı Çeşme-Datça Bölgesi’nde sıklıkla rastlanmaktadır.

Haberin Devamı

Deniz Patlıcanının fiyatı ne kadar?

Avlanılması yasak olan deniz patlıcanına ulaşmak bu sebepten ötürü biraz zordur. Genel olarak her yerde satılmamaktadır. Deniz patlıcanının kilosu başına satış fiyatı 30 dolardan başlamaktadır. Fakat genel olarak 150 dolar civarından satılmaktadır. Türkiye’de deniz patlıcanı tüketmek isteyenler genel olarak Alibaba.com gibi Çin menşeili sitelere başvurmaktadırlar.