Gündem Diasporadan tehdit alıyor

Diasporadan tehdit alıyor

Paylaş
Diasporadan tehdit alıyor

Son dönem Osmanlı mimarisini kitaplaştıran Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Can, diasporadan tehdit aldığını açıkladı

Son dönem Osmanlı mimarisine gayrimüslimlerin sahiplendiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Selman Can, yayınlanan kitapta Ermeni meselesinin kültürel boyutunun ifşa edildiğini anlattı, "New York’tan atılan mektupta ’Amerika’ya gelirsen tek bilet al’ deniliyor" dedi.

Haberin Devamı

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde açıklama yapan ve kitabını tanıtan Yrd. Doç. Dr. Selman Can, kitabın Osmanlı mimarisi açısından önemli olduğunu belirtti. Son dönem Osmanlı mimarisinin hem siyasi, hem de kültürel açıdan ihmal edildiğini ileri süren Yrd. Doç. Dr. Selman Can, bu dönem yapılan mimari yapıların gayrimüslimler tarafından sahiplenildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Selman Can, "Kitapta geç dönem Osmanlı mimarlığı üzerine ilk kez yayınlanan arşiv belgeleri ile yeni kapı aralamakta ve bilinmeyen pek çok olayı aydınlığa kavuşturmaktadır. Sanat tarihi literatüründe çoğunluğu Ermeni asıllı Balyan ailesinin eseri olarak gösterilen Dolmabahçe Sarayı, Selimiye Kışlası, Rami Kışlası, Taş Kışla, Ortaköy Camii, Beyazıt Yangın Kulesi, Sultan 2. Mahmud Türbesi ve Harbiye Mektebi gibi yapıların gerçek mimarlarının farklı kişiler olduğu hazırlanan kitapta gözler önüne serilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

DİASPORADAN TEHDİT ALIYOR

Osmanlı mimarlığı üzerinde bir miras kavgası yaşandığının söyleyen Yrd. Doç. Dr. Can, Ermenilerin son dönem mimarileri sahiplendiğini bildirdi. 19’ncu yüzyılda mimarlık alanının tek hakimi olarak Rum ve Ermeniler görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Can, Ermeni meselesinin kültürel boyutlarıyla da ele alındığını bildirdi. 127 sayfadan oluşan kitabında, son Osmanlı dönemi mimarlık tarihinin bilinmeyen önemli dönemine aydınlık kazandırmanın yanında, Ermeni meselesinin kültürel boyutunu da ifşa ettiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Selman Can, 15 yıldan beri konu üzerinde çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Ermeni meselesinin kültürel boyutu ve kitapta yeralan yazılarla ilgili olarak Ermeni diasporasından tehdit mektubu aldığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Selman Can, konuyu güvenlik güçlerine bildirdiğini aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Can, "Diaspora tarafından Nevw York’tan gönderilen mektupta ’Türklerden mimar olmaz, sizin geleneğinizde böyle bir şek yok’ türünlen yazılar ve Atatürk’e de ağır hakaretler bulunuyor. Ayrıca bana, ’Amerika’ya gelmek istiyorsan tek bilet al, dönüşe gerek yok’ diye tehditler de var" dedi.

Haberin Devamı

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)