Gündem Dışişleri'nden açıklama: Suudi makamları işbirliğine açık

Dışişleri'nden açıklama: Suudi makamları işbirliğine açık

Paylaş
Dışişleri'nden açıklama: Suudi makamları işbirliğine açık

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin yöneltilen soruya cevap verdi. Bu arada gelen son dakika bilgilerine göre, Konsolosluk'taki aramayla ilgili olarak başsavcı vekili ve savcı görevlendirildi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra ortadan kaybolan, Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin yöneltilen soruya şöyle yanıt verdi:

Haberin Devamı

"Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili gelişmeler, olayın gerçekleştiği günden itibaren yargı, emniyet ve istihbarat birimlerimizce yakından takip edilmektedir. Adı geçenin akıbetinin tespiti amacıyla ilgili makamlarımızca başlatılan soruşturma yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.

Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca konsolosluk binalarının dokunulmazlığı bulunmakla birlikte, diplomatik misyon şefinin muvafakatiyle konsolosluk binasında evsahibi ülke makamlarınca inceleme yapılabilmektedir. Suudi makamları işbirliğine açık olduklarını ve Başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir.

Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır."

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN TÜRK UZMAN VE YETKİLİLERİ DAVET ETTİ

Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı konusuna ilişkin, Türk uzman ve yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığına Suudi yetkililerin gönderdiği notada, Türk uzman ve ilgili yetkililer İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet edildi.

Notada, şu ifadelere yer verildi:

"Suudi Arabistan Krallığı, kardeş Türkiye Cumhuriyeti'ne saygılarını sunar ve Suudi Arabistan Krallığı'nın Suudi Arabistan vatandaşı Hamza oğlu Cemal Ahmad Kaşıkçı'nın kaybolması meselesi gerçeğinin öğrenilmesine verdiği önemden ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle işbirliği ilkesinden hareketle, Türk uzman ve ilgili yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet etmektedir."

BAŞSAVCI VEKİLİ VE CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Bu arada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak, Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndaki adli işlemler için bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirildi.