Beden Sağlığı Diyabet hastalarına 'elektrikli ayakkabı'

Diyabet hastalarına 'elektrikli ayakkabı'

Paylaş
Diyabet hastalarına 'elektrikli ayakkabı'

Erciyes Üniversitesi'nde yürütülen proje kapsamında, diyabet hastalarının ayak yanması ve karıncalanması gibi şikayetlerinin ortadan kaldırılması için giyilebilir "tens" cihazı geliştirildi. Diyabet hastaları bu cihazı gündelik yaşamda rahatça kullanabilecek

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanaan, Erciyes Teknopark bünyesinde "Sanotek" adlı bir şirket kurarak diyabet hastalarının muzdarip olduğu ayaklarda yanma, batma ve karıncalanmanın önlenmesi için çalışma yaptı. Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanaan, bu kapsamda ayakkabıların içine yerleştirilebilen özel bir tabanlık tasarladı.

Haberin Devamı

Tens cihazının fonksiyonlarını yerine getiren tabanlık, hastaların sabit bir mekana bağlı kalmadan her ortamda tedavi olmalarına imkan sağlayacak.

Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanaan, insanların artık diyabet ile daha erken yaşlarda tanıştığına işaret ederek bu hastalığa sahip kişilerin ayaklarda yanma, batma ve ağrı gibi anormal hisler yaşadıklarını, bu şikayetlerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Hastaların tedavileri için iki temel alternatif tedavi yöntemi olduğunu anlatan Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanaan, şunları söyledi: "Biri ilaç tedavisi ancak yan etkileri sıkıntı yaratıyor. İkincisi ise ayak altına düşük güçte elektrik şoku vermek. Bu ikinci tedavi yöntemini hastanın her zaman, her koşulda kullanabileceği bir formata sokmak istedik. Diyabet hastalarının mobil yaşam tarzına uyum sağlayacak şekilde giyilebilir bir tens cihazı tasarladık. 'TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimcilik Destek Programı' kapsamında destek aldık. Tens cihazları daha çok klinik ortamlarda ya da evlerde hastanın hareketini kısıtlayıcı şekilde, kullanım zorluğu olan cihazlar. Piyasada giyilebilir şekilde hastayı tedavi edici bir tens cihazı yok. "

Haberin Devamı

Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanan, klinik ve patent çalışmalarının sürdüğünü, yakın zamanda yatırımcılar vasıtasıyla ürünü medikal bir cihaz olarak piyasaya sürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

'2040 YILINDA 600 MİLYON DİYABET HASTASI OLACAK'

Projenin klinik çalışmalarına danışmanlık yapan ERÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Ferda Erdoğan ise diyabetin pek çok organı, özellikle gözleri ve böbrekleri olumsuz etkilediğini aktardı.

Yapılan bir araştırmaya göre 2040 yılında dünyada yaklaşık 600 milyon kişinin diyabetli olacağının tahmin edildiğine dikkati çeken Prof.Dr. Füsun Ferda Erdoğan, şunları kaydetti:

"Diyabet hastalarında en sık karşılaştığımız problem, omurilikten çıkıp vücuda dağılan sinirlerin olumsuz etkilenmesi. Bu etkilenme sonucu sıklıkla ayaklarda yanma, batma, hissizlik ortaya çıkıyor. İleride 600 milyon diyabetlinin yarısının nöropatileri olacağı tahmin ediliyor. Yani sinir hasarları. Bu semptomları ortadan kaldıracak, daha etkin tedavi modellerine ihtiyaç var. Tüm dünyada da bu yönde araştırmalar var. Uygulanacak yöntem, sinir sisteminin dışarıdan bir enerjiyle uyarılması, manyetik olabilir, elektriksel olabilir. Sinir sistemi zaten elektrikle çalışan bir düzenek. Onun enerjitik bir aktivitesi var. Bu aktivitedeki bozulmaları yine benzer bir yöntemle gidebiliriz."

Haberin Devamı

Prof.Dr. Füsun Ferda Erdoğan, bu yöntemin ilk 1960'larda kullanılmaya başlandığını ve işe yaradığının bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirdi.

Yöntemin Dr. Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Kanaan'ın geliştirdiği tasarımla bugünün hızlı yaşantısına uygun hızlı bir tedavi olacağını ifade eden Prof.Dr. Füsun Ferda Erdoğan, "İnsanlar tedavi görürken günlük yaşantıdan kopmak istemiyor. Bu proje bunu destekliyor. İnşallah sonuçlanınca hem ülkemizin hem de dünyanın hizmetine sunulup diyabet hastalarının hayatını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA