Diyabetli çocuklar için sağlıklı tatlı tarifleri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan’dan diyabet dostu tarifler...Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk

19 Kasım 2021, Cuma 16:53 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
SÜTLAÇ

SÜTLAÇ

Porsiyon başına 170 kalori k Porsiyon ölçüsü kase k Değişim ölçüsü 1 dilim ekmek ve 1 su bardağı süt

Malzemeler: 

2 litre süt Yarım su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı nişasta Su (kıvamına göre dilediğiniz kadar ekleyin) k Yarım su bardağı tatlandırıcı (tatlandırıcının türüne göre 1 su bardağı da olabilir)

Yapılışı:

Pirinci ayıklayıp yıkayın. Az suda suyunu çekip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Nişastayı su ile ezin, çok az tuz ilave edip karıştırın. Kaynayan süte ezilmiş nişastayı yavaş yavaş ilave ederek karıştırın, pişirmeye devam edin. Haşlanmış pirinci ilave edin. Ocağı kapatın. Sütlaç ılıyınca tatlandırıcıyı ilave edin. Soğuyunca kaselere boşaltıp servis yapın.


ÇİLEK REÇELİ

ÇİLEK REÇELİ

Porsiyon başına 50 kalori k Porsiyon ölçüsü 1 yemek kaşığı k Değişim ölçüsü 1 meyve 

Malzemeler: 

1 kilo çilek, Su (kıvamına göre hiç su eklemeyin ya da 1 çay bardağı kadar ekleyebilirsiniz) 1 bardağı tatlandırıcı (tatlandırıcı türüne göre miktar artabilir) 1 tatlı kaşığı limon 

Yapılışı:

Çilekleri yıkayıp ayıklayın. Az suda ve kısık ateşte pişirin. Ateşten alınca limonu ekleyip karıştırın. Tatlandırıcıyı ilave edin, karıştırın. Soğuduktan sonra servis yapın


SÜTLÜ İRMİK HELVASI

SÜTLÜ İRMİK HELVASI

Porsiyon başına 140 kalori Porsiyon ölçüsü 2 yemek kaşığı Değişim ölçüsü dilim ekmek, yağ ve 1/2 su bardağı süt

Malzemeler: 

5 kaşık İrmik k 25 gr çam fıstığı 4 su bardağı süt 2 yemek kaşığı tereyağı k 3 yemek kaşığı tatlandırıcı (tatlandırıcı türüne göre 4-5 kaşık olabilir) 

Yapılışı:

İrmiği ve fıstıkları tencereye koyun. Yağsız olarak irmiğin rengi değişinceye kadar kısık ateşte kavurun. Ocağı kapatın. Yağı tahta kaşıkla sıcak irmiğe yedirin, ılıyınca tatlandırıcıyı koyup karıştırın. Ilık sütü de ilave edip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp demlendirdikten sonra servis yapın.


ÖĞÜN SIKLIĞI NE OLMALI?

ÖĞÜN SIKLIĞI NE OLMALI?

Kan şekerini dengede tutabilmek için öğünlerin düzenli olması ve atlanmaması gerekir. Besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipoglisemiyi (ani şeker düşüklüğü) ve hiperglisemiyi (kan şekeri yüksekliği) önler. Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipoglisemiye ve hiperglisemiye yol açar. Öğün sayısı diyabetin tipine, alınan tedaviye, fiziksel aktivite düzeyine, o andaki kan şekeri düzeyine ve her şeyden önemlisi yaşam koşullarına bağlı olarak değişir. Diyabetlilerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak 3 ana öğün ve her ana öğünden 2.5-3 saat sonra da 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün beslenmeleri gerekir.

BUNLARDAN KAÇININ

Şeker ve şekerli yiyecekler. m Şekerli içecekler, kola, limonata, meyveli şerbetler, sıcak çikolata, salep, boza, hazır meyve suları, meyve aramalı içecek tozları. m Yağ ve şeker içeriği yüksek besinler. Pasta, kek, kurabiye, bisküvi, börek, çörek.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Sık idrara çıkma diyabet habercisi