ÖĞÜN SIKLIĞI NE OLMALI?
Kan şekerini dengede tutabilmek için öğünlerin düzenli olması ve atlanmaması gerekir. Besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipoglisemiyi (ani şeker düşüklüğü) ve hiperglisemiyi (kan şekeri yüksekliği) önler. Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipoglisemiye ve hiperglisemiye yol açar. Öğün sayısı diyabetin tipine, alınan tedaviye, fiziksel aktivite düzeyine, o andaki kan şekeri düzeyine ve her şeyden önemlisi yaşam koşullarına bağlı olarak değişir. Diyabetlilerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak 3 ana öğün ve her ana öğünden 2.5-3 saat sonra da 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün beslenmeleri gerekir.
BUNLARDAN KAÇININ
- Şeker ve şekerli yiyecekler.
- Şekerli içecekler, kola, limonata, meyveli şerbetler, sıcak çikolata, salep, boza, hazır meyve suları, meyve aromalı içecek tozları.
- Yağ ve şeker içeriği yüksek besinler.
- Pasta, kek, kurabiye, bisküvi, börek, çörek.