Beden Sağlığı Doktorlar el hijyenine dikkat etmiyor!

Doktorlar el hijyenine dikkat etmiyor!

Paylaş
Doktorlar el hijyenine dikkat etmiyor!

Türk Hastane Enfeksiyonları Derneği (HİKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "El hijyenine doktorlar yüzde 20, hemşireler ise yüzde 70 oranında dikkat ediyor" dedi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yoğun bakım ünitelerinin baş belası ölümcül acinetobakterin ancak hijyen koşullarına uyulmasıyla önlenebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sağlık çalışanlarının el hijyenine uymalarının artırılmasıyla ölümcül acinetobakterin hastadan hastaya geçişinin önemli ölçüde azaltılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Hemşirelerin yüzde 60-70 el hijyenine uydukları; ancak hekimlerin gerekli hassasiyeti göstermediği, hijyen şartlarına doktorların yüzde 20’ler civarında uydukları yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur" diye konuştu.

Acinetobakter türlerinin oluşturduğu hastane enfeksiyonlarının, yoğun bakım ünitelerinin önemli bir sorunu olmaya devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Birçok antibiyotik grubuna karşı dirençli hale gelen bu bakteriler, dünyanın değişik yerlerinde yaygın olarak görülmekte ve tedaviler yeterli olmamaktadır. Sonuç olarak bu bakteri grubu ile hasta bireylerin önemli bir kısmı kaybedilmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu bakteri türü ile mücadelede enfeksiyon kontrol önlemlerinin çok büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "El yıkama yanında gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi, önlemede önem taşımaktadır. Sağlık çalışanlarının el hijyenine uyumlarının artırılması ile mikroorganizmanın hastadan hastaya geçişi önemli ölçüde azaltılabilmektedir" diye konuştu.

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)